Моравська О. В. Вміст сумарних ліпідів та їх окремих класів у печінці ембріонів залежно від додаткового введення окремо і комплексно вітамінів А, D3 і Е в раціон гусей у репродуктивний період / О. В. Моравська, С. О. Вовк // Біологія тварин. - 2012. - Т. 14, № 1-2. - С. 162-168. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2012_14_1-2_24
Встановлено вміст сумарних ліпідів та перерозподіл їх окремих класів у тканині печінки ембріонів залежно від додаткового введення окремо і комплексно вітамінів A, D3 і E в раціон гусей у репродуктивний період. Показано, що додаткове введення комплексно вітамінів A, D3 і E із підвищеною дозою токоферолу в раціон гусей є оптимальним щодо стабілізації окремих процесів ліпідного обміну. Зокрема, спостерігається зростання вмісту фосфоліпідів та етерифікованого холестеролу на тлі зменшення вмісту вільного холестеролу і неетерифікованих жирних кислот, що корелює із змінами жирнокислотного складу, а саме: зменшенням вмісту насичених жирних кислот та зростанням вмісту ненасичених кислот в основному за рахунок зростання рівня лінолевої, арахідонової, ейкозапентаєнової, докозапентаєнової та докозагексаєнової кислот у тканині печінки ембріонів під впливом додаткового введення комплексно вітамінів A, D3 і E.Встановлено вміст сумарних ліпідів та перерозподіл їх окремих класів у залишковому жовтку ембріонів залежно від додаткового введення окремо і комплексно вітамінів A, D3 і E в раціон гусей у репродуктивний період. Показано, що додаткове введення комплексно вітамінів A, D3 і E із підвищеною дозою токоферолу, в раціон гусей є регуляторно-оптимальним щодо стабілізації окремих процесів ліпідного обміну. Зокрема, у залишковому жовтку ембріонів спостерігається зростання вмісту фосфоліпідів та етерифікованого холестеролу на фоні зменшення вмісту вільного холестеролу і неетерифікованих жирних кислот, що корелює зі зменшенням рівня співвідношення холестерол/фосфоліпіди та вказує на зміну в'язкості бішару мембран із переходом у більш рідку фазу та підвищенням антиоксидантної активності. Поряд з цим спостерігаються зміни жирно-кислотного складу залишкового жовтка ембріонів. Зокрема, відзначено, що зменшення вмісту пальмітинової (C16:0), пальмітолеїнової (C16:1) та олеїнової (C18:118:2), арахідонової (C20:4), ейкозапентаєнової (C20:5), докозапентаєнової (C22:5) та докозагексаєнової (C22:6) кислот. Це, в свою чергу, корелює зі зростанням індексу ненасиченості жирних кислот, підтверджує зростання рівня активності антиоксидантної системи та показує стимулювальний вплив комплексного введення вітамінів A, D3 і E на <$EDELTA 6>- і <$EDELTA 5>-десатуразну активність. Відзначено щодо зменшення вмісту діенових кон'югатів і ТБК-активних продуктів у залишковому жовтку ембріонів під впливом додаткового введення комплексно вітамінів A, D3 і E із підвищеною дозою токоферолу у порівнянні з результатами контрольної групи. Цитованість авторів публікації:Моравська О.Вовк С.
Бібліографічний опис для цитування: Моравська О. В. Вміст сумарних ліпідів та їх окремих класів у печінці ембріонів залежно від додаткового введення окремо і комплексно вітамінів А, D3 і Е в раціон гусей у репродуктивний період / О. В. Моравська, С. О. Вовк // Біологія тварин. - 2012. - Т. 14, № 1-2. - С. 162-168. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2012_14_1-2_24. Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)Моравська Олена Валеріївна (біологічні науки)
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|