Наукова періодика України | Біологія тварин | ||
Сидір Н. П. Жирнокислотний склад ліпідів молока овець української гірськокарпатської породи за умов підвищеного рівня сірки і йоду в їх раціонах / Н. П. Сидір, П. В. Стапай // Біологія тварин. - 2011. - Т. 13, № 1-2. - С. 231-239. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2011_13_1-2_37 Наведено дані про жирнокислотний склад молока овець української гірськокарпатської породи за умов підвищеного рівня сірки та йоду у їх раціонах. Показано, що у жирі молока овець є 48 жирних кислот (ЖК) з довжиною ланцюга від С4 до С24, з парною та непарною кількістю карбонів, а також розгалужені ізо- та антеізо-кислоти і кислоти цис-конфігурації та транс-форми. Згодовування вівцематкам у складі основного раціону йоду (перша група), а також йоду та сірки (друга група) призводить до збільшення у ліпідах молока вмісту ненасичених ЖК на 5,40 % (перша група) та 4,43 % (друга група). Збільшення вмісту ненасичених ЖК відбувається за рахунок як мононенасичених (олеїнової цис-9 С18:1, вакценової транс-11 С18:1), так і поліненасичених (рубцевої кон'югованої цис-9, транс-11 С18:2, лінолевої цис-9, цис-12 С18:2) ЖК, з одночасним зменшенням вмісту середньоланцюгових ЖК - лауринової, міристинової та пальмітинової. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Сидір Н. П. Жирнокислотний склад ліпідів молока овець української гірськокарпатської породи за умов підвищеного рівня сірки і йоду в їх раціонах / Н. П. Сидір, П. В. Стапай // Біологія тварин. - 2011. - Т. 13, № 1-2. - С. 231-239. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2011_13_1-2_37.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |