Наукова періодика України | Біологія тварин | ||
Салига Н. О. Вплив L-глутамінової кислоти на окремі показники крові щурів / Н. О. Салига // Біологія тварин. - 2011. - Т. 13, № 1-2. - С. 159-163. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2011_13_1-2_23 Наведено дані про вплив перорального введення щурам 60 і 150 мг/добу глутамінової кислоти (ГК) на деякі імунологічні показники крові щурів та активність аланін- та аспартатамінотрансфераз. Як показують результати досліджень, застосування ГК сприяє зростанню фагоцитарної активності нейтрофілів у тварин, що одержували 60 мг/добу ГК і достовірному зростанню активності аланінамінотрансферази та загального білка в обох дослідних групах. Пероральне введення ГК сприятливо впливає на багато органів і систем, що може значно знизити ступінь гіперкатаболізму, відновити показники білкового обміну у разі стресу.Досліджено вплив різних доз глутамінової кислоти (285 мг/кг - перша дослідна група, 715 мг/кг - друга дослідна група) на показники пероксидного окиснення ліпідів та активність окремих ферментів антиоксидантного захисту (каталази та супероксиддисмутази) у крові щурів. Встановлено, що застосування глутамінової кислоти сприяє зростанню активності каталази та СОД в еритроцитах щурів другої дослідної групи та зменшенню вмісту ТБК-активних продуктів у тварин другої дослідної групи та гідропероксидів ліпідів у тварин двох дослідних груп у порівнянні до контролю.Вивчено вплив додаткового (10 і 25 % відповідно) введення до раціону L-глутамінової кислоти (L-Glu) на активність антиоксидантних ензимів та інтенсивність пероксидних процесів у тканинах мозку й серця щурів. Встановлено, що збагачення раціону щурів L-Glu протягом 30 діб призводило до змін активності глутатіонової ланки антиоксидантного захисту й інтенсивності пероксидного окиснення ліпідів. Показано, що додаткове введення тваринам L-Glu призводить до підвищення глутатіонпероксидазної активності, вмісту відновленого глутатіону та зниження вмісту гідропероксидів ліпідів і ТБК-активних продуктів у тканинах серця, у порівнянні з контрольною групою тварин. Вагоміші зміни даних показників спостерігались у тварин другої дослідної групи, які одержували додатково 25 % L-Glu до раціону. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Салига Н. О. Вплив L-глутамінової кислоти на окремі показники крові щурів / Н. О. Салига // Біологія тварин. - 2011. - Т. 13, № 1-2. - С. 159-163. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2011_13_1-2_23.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |