Наукова періодика України Біологія тварин


Гунчак А. В. 
Видові особливості ліпідного складу та вмісту продуктів перекисного окиснення ліпідів у тканинах печінки і жовтків яєць індиків та гусей / А. В. Гунчак, В. О. Кисців, І. Б. Ратич // Біологія тварин. - 2010. - Т. 12, № 1. - С. 71-75. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2010_12_1_11
У результаті дослідження видових особливостей ліпідного обміну в індиків та гусей встановлено, що концентрація загальних ліпідів печінки індиків є вищою у 1,9 разу, ніж у гусей, а у жовтку яєць - приблизно однаковою. У складі загальних ліпідів печінки індиків був більшим як відносний, так і абсолютний вміст моно- і диацилгліцеролів, вільного холестеролу і абсолютний вміст фосфоліпідів, неетерифікованих жирних кислот та триацилгліцеролів, ніж у гусей. У жовтках індичих яєць, у порівнянні з гусячими, вищий рівень вільного холестеролу, триацилгліцеролів, ефірів холестеролу і менший - фосфоліпідів та моно- і диацилгліцеролів. Дослідження вмісту продуктів перекисного окиснення ліпідів показало, що в печінці індиків перевищував рівень гідроперекисів ліпідів та ТБК-активних речовин, а у жовтках яєць - лише рівень ТБК-активних продуктів, у порівнянні з гусьми.
  Повний текст PDF - 262.502 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Гунчак А.
  • Кисців В.
  • Ратич І.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Гунчак А. В. Видові особливості ліпідного складу та вмісту продуктів перекисного окиснення ліпідів у тканинах печінки і жовтків яєць індиків та гусей / А. В. Гунчак, В. О. Кисців, І. Б. Ратич // Біологія тварин. - 2010. - Т. 12, № 1. - С. 71-75. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2010_12_1_11.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Гунчак Алла Володимирівна (біологічні науки)
  • Кисців Володимир Орестович (1982–) (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського