Наукова періодика України | Біологічні студії | ||
Горбулінська О. Розробка способу отримання стабільних субстанцій для функціональних харчових продуктів на основі порошку кореневих бульб якона (Smallanthus sonchifolius Poepp. & Endl.) та дослідження їхньої цукрознижувальної активності у щурів / О. Горбулінська, М. Хохла, Г. Гачкова, А. Зинь, Р. Вільданова, О. Шульга, Л. Міщенко, Н. Сибірна // Біологічні студії. - 2016. - Т. 10, № 2. - С. 33-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bist_2016_10_2_5 Запропоновано способи одержання стабільної субстанції для функціонального харчового продукту з цукрознижувальною і антиоксидантною дією на основі порошку кореневих бульб якона. Мета дослідження - розробити спосіб стабілізації субстанції, яка може бути основою функціонального харчового продукту з використанням кореневих бульб якона і дослідити зміни гіпоглікемічного ефекту водних суспензій кореневих бульб якона після стабілізації біокомплексом PS на моделі експериментального цукрового діабету. Стабілізовану основу функціонального харчового продукту одержували кількома способами: додаванням до контрольної суспензії поверхнево-активного біокомплексу PS у концентраціях 0,00001 г/мл, 0,00002 г/мл, 0,00003 г/мл в 1 мл суспензій і з використанням порошку кореневих бульб якона, який попередньо змішували з біокомплексом PS у концентрації 0,00001 г/мл води. У результаті проведеного дослідження було з'ясовано, що обидва способи одержання стабільних субстанцій для функціональних харчових продуктів забезпечують одержання агрегативно стійких суспензій. Застосування біокомплексу PS не впливає на стабільність досліджуваних субстанцій, але попереднє додавання до порошку біокомплексу PS є зручнішим для технології виготовлення капсульованих форм біопрепаратів. Додавання біокомплексу PS до суспензії кореневих бульб якона надає змогу підвищити точність дозування субстанції та збільшити біодоступність біологічно активних речовин. На це вказує більш виражена гіпоглікемічна дія стабілізованої форми суспензії. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Горбулінська О. Розробка способу отримання стабільних субстанцій для функціональних харчових продуктів на основі порошку кореневих бульб якона (Smallanthus sonchifolius Poepp. & Endl.) та дослідження їхньої цукрознижувальної активності у щурів / О. Горбулінська, М. Хохла, Г. Гачкова, А. Зинь, Р. Вільданова, О. Шульга, Л. Міщенко, Н. Сибірна // Біологічні студії. - 2016. - Т. 10, № 2. - С. 33-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bist_2016_10_2_5.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |