Наукова періодика України Biotechnologia Acta


Дацюк У. В. 
Вплив поліфенольного комплексу з виноградного вина на активність антиоксидантних ензимів у щурів за низьких доз рентгенівського випромінювання / У. В. Дацюк, М. В. Сабадашка, Л. О. Дацюк, А. Р. Гнатуш, Є. А. Сластья, А. М. Зотов, В. Г. Гержикова, Н. О. Сибірна // Biotechnologia Acta. - 2014. - Vol. 7, № 2. - С. 106-113. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2014_7_2_13
Показано, що споживання щурами з питною водою природного поліфенольного комплексу з виноградного вина в добовій дозі <$E12,5~symbol С~1,1> мг поліфенолів/кг маси впродовж 10 діб до радіаційного впливу призводить до підвищення активності супероксиддисмутази та глутатіонредуктази в лізатах периферичної крові на 24-ту та 48-му год після загального рентгенівського опромінення в дозі 30 сГр. Активність каталази, глутатіонпероксидази та вміст ТБК-позитивних продуктів упродовж 72 год після опромінення зберігається на рівні контролю. Відзначено зниження активності супер оксиддисмутази на 24-ту і каталази на 24-ту і 48-му год після дії іонізуючого опромінення та зростання вмісту продуктів ПОЛ у всі досліджувані терміни. У лізатах аорти встановлено зниження активності супероксиддисмутази та глутатіонпероксидази на 48-му год після радіаційного впливу й підвищений вміст ТБК-позитивних продуктів протягом 3 діб. За опромінення і введення поліфенольного комплексу з виноградного вина в лізатах аорти не виявлено змін активності супероксиддисмутази та каталази, тоді як активність глутатіонредуктази та глутатіонпероксидази була підвищеною через 72 год після радіаційного впливу. Споживання поліфенолів виноградного вина достовірно знижувало вміст ТБК-позитивних продуктів у лізата аорти опромінених щурів порівняно з тваринами, які було опромінено без споживання поліфенолів.
  Повний текст PDF - 112.302 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Дацюк У.
  • Сабадашка М.
  • Дацюк Л.
  • Гнатуш А.
  • Сластья Є.
  • Зотов А.
  • Гержикова В.
  • Сибірна Н.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Дацюк У. В. Вплив поліфенольного комплексу з виноградного вина на активність антиоксидантних ензимів у щурів за низьких доз рентгенівського випромінювання / У. В. Дацюк, М. В. Сабадашка, Л. О. Дацюк, А. Р. Гнатуш, Є. А. Сластья, А. М. Зотов, В. Г. Гержикова, Н. О. Сибірна // Biotechnologia Acta. - 2014. - Vol. 7, № 2. - С. 106-113. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2014_7_2_13.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Сабадашка Марія Володимирівна (біологічні науки)
  • Дацюк Леонід Олексійович (біологічні науки)
  • Гнатуш Андрій Романович (біологічні науки)
  • Сибірна Наталія Олександрівна (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського