Наукова періодика України Biotechnologia Acta


Юкало А. В. 
Біоактивні пептиди протеїнів сироватки молока корів (Bos taurus) / А. В. Юкало, К. Є. Дацишин, В. Г. Юкало // Biotechnologia Acta. - 2013. - Vol. 6, № 5. - С. 49-61. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2013_6_5_6
Наведено дані щодо біологічних властивостей протеїнів сироватки молока, які реалізуються на рівні продуктів їх протеолітичного розщеплення - біоактивних пептидів. Основними функціями цих протеїнів є забезпечення амінокислотного живлення ссавців на початкових етапах розвитку, транспорт жирних кислот і ретинолу, участь у синтезі лактози, транспортуванні іонів кальцію і заліза, імунний захист, антимікробна дія та ін. В останні роки встановлено, що протеїни сироватки молока, подібно до казеїнів, є попередниками низки біологічно активних пептидів. Серед продуктів протеолітичного розщеплення <$Ebeta>-лактоглобуліну, <$Ealpha>-лактоальбуміну, лактоферину та альбуміну сироватки молока виявлено інгібітори ангіотензинперетворювального ензиму, опіоїдні пептиди - агоністи опіатних рецепторів, антимікробні пептиди, пептиди з імуномодуляторною та гіпохолестеролемічною дією, а також пептиди, що впливають на моторику кишечника. Проаналізовано дані щодо можливої участі пептидів протеїнів сироватки молока в реалізації таких біологічних функцій, як засвоєння іонів кальцію, антиоксидантна дія, регулювання апетиту, антиканцерогенна активність. Зроблено припущення, що утворення біоактивних пептидів можна розглядати як додаткову функцію природних харчових протеїнів, яка надає переваги організмові ссавців і позитивно впливає на їх розвиток у неонатальний період. Розглянуто шляхи утворення біоактивних пептидів, їх стійкість до дії протеолітичних ензимів, здатність проникати в кров'яне русло і виявляти біологічну дію. На сьогодні одержано обмежену кількість продуктів з біоактивними пептидами протеїнів сироватки молока. Для їх ширшого застосування потрібні подальші дослідження будови, механізму, шляхів і способів виділення, створення функціональних продуктів на основі біоактивних пептидів із протеїнів сироватки молока надасть змогу більш раціонально використовувати цей побічний продукт молочної промисловості.
  Повний текст PDF - 146.824 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Юкало А.
  • Дацишин К.
  • Юкало В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Юкало А. В. Біоактивні пептиди протеїнів сироватки молока корів (Bos taurus) / А. В. Юкало, К. Є. Дацишин, В. Г. Юкало // Biotechnologia Acta. - 2013. - Vol. 6, № 5. - С. 49-61. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2013_6_5_6.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Юкало Володимир Глібович (1957–) (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського