Наукова періодика України Biotechnologia Acta


Авдіюк К. В. 
α-Амілази Aspergillus flavus var. oryzae і Bacillus subtilis: cубстратна специфічність та стійкість до низки хімічно активних речовин / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець // Biotechnologia Acta. - 2013. - Vol. 6, № 3. - С. 36-45. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2013_6_3_5
Вперше виявлено здатність \i A. flavus \i0 var. \i oryzae \i0 80428 і \i В. subtilis \i0 147 синтезувати ⍺-амілази з високою активністю в широкому діапазоні значень pH і температур, які виявляють стійкість у присутності хелаторів (ЕДТА, о-фенантролін), детергентів (Тритон Х-100, Твін-80, дезоксихолева кислота), денатуранту (сечовина) та окисника (пероксид водню). Вперше показано активуючу дію ряду координаційних сполук германію з органічними кислотами на біосинтез та активність ⍺-амілази \i В. subtilis \i0 147 та деяких координаційних сполук кобальту (II, III) з N-заміщеними тіокарбамоїл-N'-пентаметиленсульфенамідами на біосинтез та активність ⍺-амілаз \i A.flavus \i0 var. \i oryzae \i0 80428 і \i В. subtilis \i0 147. Встановлено подібність досліджених ⍺-амілази за кількісним вмістом гідрофільних і кислих амінокислот, але відмінність за кількістю гідрофобних та основних амінокислот. Молекулярна маса ⍺-амілаз \i В. subtilis \i0 147 складає 28,5 кДа, в той час як ⍺-амілаз \i A.flavus \i0 var. \i oryzae \i0 80428 - 53,0 кДа. Показано, що важливу роль у функціонуванні досліджених ензимів відіграють карбоксильні групи, а у випадку ⍺-амілази \i В. subtilis \i0 147 - також і сульфгідрильні групи, які, ймовірно, входять до складу активного центра. У структурі ⍺-амілаз обох продуцентів виявлені дисульфідні зв'язки. На відміну від більшості відомих глікозидаз, ⍺-амілаз \i A.flavus \i0 var. \i oryzae \i0 80428 і \i В. subtilis \i0 147 не містять в активному центрі імідазольну групу гістидину.
  Повний текст PDF - 303.432 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Авдіюк К.
  • Варбанець Л.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Авдіюк К. В. α-Амілази Aspergillus flavus var. oryzae і Bacillus subtilis: cубстратна специфічність та стійкість до низки хімічно активних речовин / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець // Biotechnologia Acta. - 2013. - Vol. 6, № 3. - С. 36-45. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2013_6_3_5.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Авдіюк Катерина Володимирівна (біологічні науки)
  • Варбанець Людмила Дмитрівна (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського