Наукова періодика України | Biotechnologia Acta | ||
Авдіюк К. В. α-Амілази Aspergillus flavus var. oryzae і Bacillus subtilis: cубстратна специфічність та стійкість до низки хімічно активних речовин / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець // Biotechnologia Acta. - 2013. - Vol. 6, № 3. - С. 36-45. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2013_6_3_5 Вперше виявлено здатність \i A. flavus \i0 var. \i oryzae \i0 80428 і \i В. subtilis \i0 147 синтезувати ⍺-амілази з високою активністю в широкому діапазоні значень pH і температур, які виявляють стійкість у присутності хелаторів (ЕДТА, о-фенантролін), детергентів (Тритон Х-100, Твін-80, дезоксихолева кислота), денатуранту (сечовина) та окисника (пероксид водню). Вперше показано активуючу дію ряду координаційних сполук германію з органічними кислотами на біосинтез та активність ⍺-амілази \i В. subtilis \i0 147 та деяких координаційних сполук кобальту (II, III) з N-заміщеними тіокарбамоїл-N'-пентаметиленсульфенамідами на біосинтез та активність ⍺-амілаз \i A.flavus \i0 var. \i oryzae \i0 80428 і \i В. subtilis \i0 147. Встановлено подібність досліджених ⍺-амілази за кількісним вмістом гідрофільних і кислих амінокислот, але відмінність за кількістю гідрофобних та основних амінокислот. Молекулярна маса ⍺-амілаз \i В. subtilis \i0 147 складає 28,5 кДа, в той час як ⍺-амілаз \i A.flavus \i0 var. \i oryzae \i0 80428 - 53,0 кДа. Показано, що важливу роль у функціонуванні досліджених ензимів відіграють карбоксильні групи, а у випадку ⍺-амілази \i В. subtilis \i0 147 - також і сульфгідрильні групи, які, ймовірно, входять до складу активного центра. У структурі ⍺-амілаз обох продуцентів виявлені дисульфідні зв'язки. На відміну від більшості відомих глікозидаз, ⍺-амілаз \i A.flavus \i0 var. \i oryzae \i0 80428 і \i В. subtilis \i0 147 не містять в активному центрі імідазольну групу гістидину. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Авдіюк К. В. α-Амілази Aspergillus flavus var. oryzae і Bacillus subtilis: cубстратна специфічність та стійкість до низки хімічно активних речовин / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець // Biotechnologia Acta. - 2013. - Vol. 6, № 3. - С. 36-45. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2013_6_3_5.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |