Наукова періодика України Biotechnologia Acta


Поліщук Г. Є. 
Мікробіологічні показники рослинних екстрактів для виробництва морозива / Г. Є. Поліщук, О. В. Гулак, А. В. Згурський, М. М. Антонюк // Biotechnology. - 2011. - Vol. 4, № 4. - С. 95-100. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2011_4_4_12
Першочерговим завданням молочної промисловості є виробництво якісних і безпечних для здоров'я населення продуктів. Незважаючи на стрімкий розвиток вітчизняної харчової промисловості та розширення асортименту молочних продуктів із застосуванням харчових домішок, в інноваційних технологіях дедалі більше переважають поняття "збагачення" та "натуральність". Ця тенденція зумовлює зростання попиту на молочні продукти, збагачені рослинними домішками. Наведено результати мікробіологічних досліджень водних екстрактів рослин, які містять фенольні сполуки й можуть бути використані у виробництві морозива. Виявлено антимікробну активність екстрактів гібіскусу, троянди, котовника та лаванди стосовно патогенних тест-культур. Антимікробну дію найбільш ефективних екстрактів троянди та гібіскусу можна пояснити більшою кількістю фенольних сполук (0,149 та 0,140 мг/см<^>3) у порівнянні з екстрактами лаванди та котовника (0,085 і 0,132 мг/см<^>3). Проведено перевірку щодо відповідності мікробіологічних показників морозива молочного та молочно-овочевого з рослинними екстрактами вимогам ДСТУ. Доведено, що використання рослинних екстрактів поліпшує мікробіологічні показники сумішей та морозива різних видів. Селективність антимікробного впливу досліджуваних екстрактів щодо спороутворювальних мікроорганізмів матиме практичне значення в технології виготовлення морозива для суттєвого поліпшення його мікробіологічних показників.
  Повний текст PDF - 251.097 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Поліщук Г.
  • Гулак О.
  • Згурський А.
  • Антонюк М.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Поліщук Г. Є. Мікробіологічні показники рослинних екстрактів для виробництва морозива / Г. Є. Поліщук, О. В. Гулак, А. В. Згурський, М. М. Антонюк // Biotechnology. - 2011. - Vol. 4, № 4. - С. 95-100. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2011_4_4_12.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського