Наукова періодика України Агроекологічний журнал


Gumeniuk І. 
Rheological features of isolates of Bradyrhizobium nodule bacteria / І. Gumeniuk // Агроекологічний журнал. - 2018. - № 4. - С. 93-98. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/agrog_2018_4_15
Встановлено, що властивості бактеріальних екзополісахаридів (ЕПС) надають змогу застосовувати їх у промисловості для іммобілізації мікроорганізмів у гельних препаратах. У промисловості вони можуть слугувати згущувачами, гелеутворювачами та стабілізаторами, оскільки мають здатність посилювати в'язкість розчинів. Встановлено, що вони також сприяють зберіганню бактеріальних клітин у природному середовищі та субстраті біопрепаратів для удобрення сільськогосподарських культур упродовж тривалого періоду. Ізолят LG 2 може утворювати 3,2 г/л ЕПС, що переважає контрольний штам інокулянту Ризоактив Р на 13,4 %, а ізолят LG 5 мав здатність синтезувати ЕПС у кількості 2,8 г/л. Кількісний уміст (у %) моносахаридів, їх реологічні властивості оцінювали за площами піків на хроматографах. Визначено реологічні властивості культуральних розчинів одержаних ізолятів бульбочкових бактерій сої LG 2 та LG 5. Одержані ізоляти бульбочкових бактерій LG 2 та LG 5 завдяки інтенсивному синтезу ЕПС та значним реологічним властивостям можуть бути застосовані для створення сучасних препаратів на їх основі.
  Повний текст PDF - 252.747 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Gumeniuk І.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Gumeniuk І. Rheological features of isolates of Bradyrhizobium nodule bacteria / І. Gumeniuk // Агроекологічний журнал. - 2018. - № 4. - С. 93-98. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/agrog_2018_4_15.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського