Наукова періодика України Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика


Гуцол В. В. 
Порівняльний аналіз вмісту тритерпенів у рослинній сировині салату посівного сорту "Лолло россо" / В. В. Гуцол, І. О. Журавель, І. Г. Гур’єва // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2016. - Вип. 26. - С. 321-327. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsnmapo_2016_26_52
Салат посівний (СП) (Lactuca sativa L.) культивується в усьому світі і є важливою овочевою культурою, виступає джерелом великої кількості біологічно активних речовин з різними терапевтичними ефектами. Метароботи - встановити якісний склад та кількісний вміст тритерпенів у різних частинах СП сорту "Лолло Россо" та провести їх порівняльний аналіз. Рослинну сировину було заготовлено у 2014 - 2015 рр. у Харківській обл. Якісний склад та кількісний вміст тритерпеноїдів у листі, коренях та насінні СП було досліджено за методом газової хроматографії (ГХ). Проведені дослідження показали наявність щонайменше 5 тритерпенових сполук у листі та коренях СП, та 4-х - у насінні салату. В найбільшій кількості в усіх видах сировини, що досліджувалася, було виявлено луп-20(29)-ен-3-олу ацетат. Однак, в начній кількості було виявлено також і олеан-12-ен-3-ілу ацетат. Висновки: похідна лупану - луп-20(29)-ен-3-олу ацетату була домінуючою сполукою в усіх видах сировини, що досліджувалися. Одержані дані будуть враховані під час вибору оптимального виду рослинної сировини салату для подальшого одержання фітозасобів на її основі, а також як параметри стандартизації сировини.
  Повний текст PDF - 760.067 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Гуцол В.
  • Журавель І.
  • Гур’єва І.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Гуцол В. В. Порівняльний аналіз вмісту тритерпенів у рослинній сировині салату посівного сорту "Лолло россо" / В. В. Гуцол, І. О. Журавель, І. Г. Гур’єва // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2016. - Вип. 26. - С. 321-327. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsnmapo_2016_26_52.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Гуцол Вікторія Володимирівна (фармацевтичні науки)
  • Журавель Ірина Олександрівна (1966–) (фармацевтичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського