Наукова періодика України Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика


Бабій В. Ф. 
Вивчення розподілу наносрібла в харчових яйцях перепелів при пероральному надходженні засобу наносрібла / В. Ф. Бабій, О. Є. Кондратенко, М. В. Пімушина, Л. С. Патрєва, В. І. Гроза // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2015. - Вип. 24(3). - С. 425-430. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsnmapo_2015_24%283%29__72
Препарати наносрібла все частіше використовують у ветеринарній медицині та у сільськогосподарському виробництві для профілактики захворювань у теплокровних тварин, в тому числі - у птахів, яких вирощують для споживання м'ясної продукції та яєць. У зв'язку з цим актуальним є питання безпеки для людини харчової продукції, яку одержано із застосуванням препаратів наносрібла. Мета роботи - дослідження особливостей нагромадження наносрібла в харчових яйцях одомашнених перепелів у разі надходження його природнім шляхом через шлунково-кишковий тракт. Дослідження проводили на перепелах породи Фараон 40-добового віку, протягом 30-ти діб перепілок випоювали розчином засобу наносрібла у концентраціях 0,01; 0,02; 0,03 %. Визначення вмісту срібла в харчових яйцях перепелів проводили за допомогою методу атомно-абсорбційної спектрофотометрії. Середній вміст срібла у їстівній частині яєць перепелів III групи (з максимальним навантаженням наносріблом) більше у 2,2 разу у порівнянні з контрольною групою, що свідчить про залежність кількості срібла в яйцях від дози, яку одержує перепілка під час випоювання. Виявлено, що корм для перепілок-несучок містить <$E0,07~symbol С~0,01> мг/кг срібла, чим пояснюється присутність срібла у яйцях контрольної групи. Найбільший вміст срібла визначається у шкаралупі, що можна пояснити остеотропними властивостями срібла, а також зовнішнім забрудненням яєць. Висновки: у разі випоювання перепелів розчином наносрібла відбувається перехід срібла із материнського організму в яйця, причому спостерігається дозозалежний ефект. Одержані результати показують необхідність подальших досліджень з вивчення кумуляції наносрібла в органах і тканинах сільськогосподарської птиці, в раціон якої вводять нанопрепарати срібла, для визначення шляхів безпечного застосування цих препаратів.
  Повний текст PDF - 256.028 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Бабій В.
  • Кондратенко О.
  • Пімушина М.
  • Патрєва Л.
  • Гроза В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Бабій В. Ф. Вивчення розподілу наносрібла в харчових яйцях перепелів при пероральному надходженні засобу наносрібла / В. Ф. Бабій, О. Є. Кондратенко, М. В. Пімушина, Л. С. Патрєва, В. І. Гроза // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2015. - Вип. 24(3). - С. 425-430. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsnmapo_2015_24(3)__72.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Бабій Віталій Филимонович (медичні науки)
  • Кондратенко Олена Євгенівна (медичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського