Наукова періодика України Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика


Якущенко В. А. 
Вибір оптимальних умов кріобіологічної переробки гусені тутового шовкопряду / В. А. Якущенко, П. В. Нартов, О. Ф. Пімінов, О. А. Осецкий, Т. Д. Губченко // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2014. - Вип. 23(4). - С. 557-563. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsnmapo_2014_23%284%29__96
Найбільш популярним способом використання природної сировини рослинного або тваринного походження у фармацевтичній практиці є одержання з них біологічно активних субстанцій з оптимальними технологічними властивостями. Сьогодні найперспективнішим для цього вважається кріогенна переробка природної сировини, яка надає змогу зберегти усі речовини первинного матеріалу незмінними та екстрагувати термолабільні та леткі компоненти. Крім того, це безвідходна технологія. Раніше було показано актуальність застосування тутового шовкопряду у медичній практиці, визначили гусені тутового шовкопряду (ГТШ) як перспективну сировину для подальшої роботи та розробили схему їх комплексної переробки з метою одержання субстанцій, перспективних для розробки діагностичних та лікувальних засобів. Мета дослідження - розробка технологічної схеми одержання рідкої та сухої субстанцій ГТШ за умов оптимального режиму кріосублімаційної сушки. Як об'єкт дослідження використовували ГТШ, яку підвергали кріогенним методам обробки (заморожування, кріоподрібнення, кріосушка, кріофракціонування). Якість одержаного порошку ГТШ визначали за органолептичними властивостями та за вмістом вологи (оптимальним вважається 2 %), яку вимірювали вологоміром "Микродар 101". Під час визначення оптимальних технологічних параметрів одержаних субстанцій застосовували мікроскопію. Проведено експериментальну роботу з визначення оптимального режиму кріогенної переробки ГТШ. Розроблено технологічну схему кріосублімаційної сушки ГТШ, встановлено оптимальний режим кріоподрібнення та кріосублімації, одержано 2 фракції - рідку та суху, визначено органолептичні властивості, розмір часток і вологість порошку ГТШ. Висновки: розроблено технологічну схему кріогенної переробки ГТШ та одержано 2 її фракції - рідку та суху. Встановлено оптимальні умови кріоподрібнення - температура -<$E120~symbol Р roman C> та швидкість обертання кріомлину 8000 об/хв.; визначено оптимальний режим кріосублімації ГТШ - початкова температура сублімування -<$E15~symbol Р roman C> та кінцева +<$E10~symbol Р roman C>, тиск 0,1 мм рт. ст., що підтверджено такими критеріями якості порошку, як органолептичні властивості, вологість (2 %), ступінь подрібнення порошку ГТШ (30 - 50 мкм).
  Повний текст PDF - 929.99 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Якущенко В.
  • Нартов П.
  • Пімінов О.
  • Осецкий О.
  • Губченко Т.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Якущенко В. А. Вибір оптимальних умов кріобіологічної переробки гусені тутового шовкопряду / В. А. Якущенко, П. В. Нартов, О. Ф. Пімінов, О. А. Осецкий, Т. Д. Губченко // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2014. - Вип. 23(4). - С. 557-563. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsnmapo_2014_23(4)__96.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Якущенко Вікторія Анатоліївна (медичні науки)
  • Нартов Павло Вікторович (медичні науки)
  • Пімінов Олександр Фомич (медичні науки)
  • Губченко Тетяна Дмитрівна (фармацевтичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського