Наукова періодика України Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика


Марушко Ю. В. 
До питання харчування студентської молоді як чинника здорового способу життя / Ю. В. Марушко, О. Л. Таринська // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2013. - Вип. 22(3). - С. 247-254. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsnmapo_2013_22%283%29__38
Мета дослідження - вивчити характер харчування студентів і розробити засади для проведення оздоровчих заходів шляхом оцінки мікроелементного гомеостазу та впливу його порушень на стан здоров'я студентів. Обстежено 159 студентів медичних факультетів Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця на час початку обстеження віком 17 - 18 років. Проаналізовано результати анкетування студентів щодо характеру харчування, наявності скарг і хронічних захворювань у студентів, а також вивчено рівень мікроелементів у волоссі за допомогою рентген-флюоресцентного методу на апараті "Elvax-med". Показано, що харчування студентів можна вважати нераціональним. Але лише менше половини студентів-медиків вважають своє харчування нераціональним. У більшості з них констатується ряд скарг астенічного й інтоксикаційного характеру, реєструються загострення хронічних захворювань. Елементні профілі студентів-медиків характеризуються значним дефіцитом ессенціальних елементів і накопиченням токсичних елементів. Харчові рекомендації з урахуванням вживання їжі, збагаченої вмістом окремих мікроелементів надають нормалізацію цих елементів лише частково. Індивідуальне призначення препаратів міді, заліза, цинку студентам протягом 30 дн надали змогу зменшити дефіцит зазначених мікроелементів ще у 20 - 30 % студентів. Висновки: сучасне харчування має риси, які характеризують його як нераціональне, неадекватне, розбалансоване, полідефіцитне за високої енергетичної цінності за рахунок жирів та вуглеводів. Особливості порушення харчування, згідно з даними Міжнародної класифікації захворювань підтверджують аліментарну детермінацію з багатьма групами захворювань, в тому числі з багатьма хронічними неінфекційними хворобами молоді, що є основою формування глобального тягаря хвороб у старшому віці. Для збереження здоров'я української молоді необхідно сприяти закріпленню у молоді навичок здорового харчування та вживати дієвих заходів щодо забезпечення дітей достатньою кількістю та безпечними продуктами харчування.
  Повний текст PDF - 163.583 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Марушко Ю.
  • Таринська О.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Марушко Ю. В. До питання харчування студентської молоді як чинника здорового способу життя / Ю. В. Марушко, О. Л. Таринська // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2013. - Вип. 22(3). - С. 247-254. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Znpsnmapo_2013_22(3)__38.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Марушко Юрій Володимирович (медичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського