Наукова періодика України Вісник Криворізького національного університету


Жученко О. А. 
Дослідження впливу розрідження на температурний режим процесу випалювання вуглецевих виробів на етапі камера "під вогнем" / О. А. Жученко, А. П. Коротинський // Вісник Криворізького національного університету. - 2018. - Вип. 47. - С. 44-49. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vktu_2018_47_10
Відомо, що якість кінцевої продукції випалювання вуглецевих виробів залежить від багатьох факторів, найважливішим з них є температурний режим. Дослідження зв'язку температурного поля печі в залежності від технологічних параметрів, та їх раціональне використання дозволяє досягти меншого виходу бракованої продукції. Тому є важливим моделювання цих процесів з врахуванням максимальної кількості факторів впливу, яке дозволить мінімізувати час та вартість виробництва готової продукції. Саме тому, дослідження температурних полів, а відповідно особливостей температурних режимів заготовок при впливі розрідження на температурний режим роботи камери печі випалювання вуглецевих виробів на етапі "під вогнем", що дозволить мінімізувати перепад температур по заготовкам та є важливим етапом розробки системи керування даним процесом, яка повинна забезпечувати вихід готової продукції відповідної якості. У якості методу дослідження застосовувався метод математичного моделювання на базі моделі, що побудована на основі осереднених за Рейнольдсом рівняннях Нав'є-Стокса (RANS). На основі чисельного моделювання проведено дослідження впливу розрідження на температурний режим роботи камери печі випалювання вуглецевих виробів на етапі "під вогнем". Дослідження впливу розрідження проведено шляхом порівняння температурних режимів камери печі при різних режимах роботи печі, а саме при розрідженні 50 та 100 Па. Виявлено закономірності зміни середнього значення перепаду температур по заготовкам при різних режимах роботи печі. Основну увагу дослідження було приділено питанням однорідності температурного поля заготовок, що суттєво впливає на їх якість. Одержані результати зміни максимальних та мінімальних температур по кожній із заготовок можуть бути використані при розробці вдосконаленого регламенту ведення кампанії випалювання. Проведене дослідження спрямоване на підвищення ефективності процесу випалювання вуглецевих виробів. Результати проведеного чисельного моделювання засвідчили суттєвий вплив розрідження на температурний режим процесу випалювання на етапі "під вогнем". Збільшення розрідження призводить до зменшення абсолютних значень температур по всьому об?ємові печі та одночасно призводить до зменшення величин перепадів температур у заготовках, які випалюються.
  Повний текст PDF - 657.282 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Жученко О.
  • Коротинський А.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Жученко О. А. Дослідження впливу розрідження на температурний режим процесу випалювання вуглецевих виробів на етапі камера "під вогнем" / О. А. Жученко, А. П. Коротинський // Вісник Криворізького національного університету. - 2018. - Вип. 47. - С. 44-49. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vktu_2018_47_10.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Жученко Олексій Анатолійович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського