Kolupaev Yu. E. Effect of cold hardening on resistance of wheat seedlings to hydrogen peroxide and iron (II) ions action. I. Participation of low-molecular protectors / Yu. E. Kolupaev, N. I. Ryabchun, T. О. Yastreb, A. I. Oboznyi, M. V. Shvidenko // Вісник Харківського національного аграрного університету. Серія : Біологія. - 2015. - Вип. 2. - С. 50-57. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vkhnau_biol_2015_2_6
Досліджено вплив холодового загартування проростків пшениці на їх стійкість до дії агентів окиснювального стресу (ОС) - пероксиду водню та сульфату заліза(II). Холодове загартування протягом 6 діб за 2 <$E symbol Р>C зменшувало чутливість проростків пшениці морозостійкого сорту Лютесценс 329 до 150 мМ пероксиду водню і 5 мМ Fe<^>2+, що виявлялося у менших інгібуванні росту загартованих проростків і нагромадженні в них продукту пероксидного окиснення ліпідів малонового діальдегіду у порівнянні з незагартованими. У неморозостійкого сорту Безоста 1 не виявлялося позитивного впливу холодового загартування на резистентність проростків до агентів ОС. Загартування викликало істотне підвищення вмісту проліну і цукрів у проростках пшениці обох сортів. Під впливом пероксиду водню відзначалося підвищення вмісту проліну і цукрів у незагартованих проростках обох сортів, однак у сорту Лютесценс 329 ці ефекти були більш помітними. Сульфат заліза викликав невелике підвищення вмісту проліну в незагартованих проростках двох сортів і практично не впливав на вміст у них цукрів. За дії агентів ОС на загартовані проростки зміни вмісту проліну і цукрів були менш суттєвими. Холодове загартовування викликало значне підвищення вмісту антоціанів в проростках сорту Лютесценс 329, але не впливало на цей показник у сорту Безоста 1. Після впливу агентів ОС у загартованих проростків сорту Лютесценс 329 пул антоціанів зберігався на більш високому рівні в порівнянні з незагартованими, у сорту Безоста 1 позитивний вплив загартування на збереження пула антоціанів був менш помітним. Зроблено висновок про роль первинних і вторинних метаболітів в базовій та індукованої холодовим загартуванням стійкості проростків до окиснювального стресу.Досліджено активність антиоксидантних ферментів в проростках пшениці сортів Лютесценс 329 (морозостійкий) і Безоста 1 (неморозостійкий) за їх холодового загартовування (2 °C, 6 діб) та (або) дії агентів окиснювального стресу (ОС) - 150 мМ пероксиду водню або 5 мМ сульфату заліза (II). Холодове загартовування спричиняло підвищення активності гваяколпероксидази в проростках обох сортів; індуковане холодом підвищення активності супероксиддисмутази (СОД) і каталази відзначено тільки у проростків сорту Лютесценс 329. За дії агентів ОС на незагартовані проростки сорту Лютесценс 329 активність СОД не змінювалася, а активність каталази і гваяколпероксидази підвищувалася. У незагартованих проростків сорту Безоста 1 за обробки агентами ОС активність СОД знижувалася, активність каталази істотно не змінювалася, а активність гваяколпероксидази підвищувалася. У загартованих проростків сорту Лютесценс 329 після дії агентів ОС відзначалося істотне підвищення активності СОД і гваяколпероксидази, в той час як у сорту Безоста 1 такий ефект майже не виявлявся. Зроблено висновок про вищу індуковану холодом стійкість проростків Лютесценс 329 до агентів ОС і внесок ферментативних антиоксидантів в її прояв. Цитованість авторів публікації:Kolupaev Y.Ryabchun N.
Yastreb T.
Oboznyi A.
Shvidenko M.
Бібліографічний опис для цитування: Kolupaev Yu. E. Effect of cold hardening on resistance of wheat seedlings to hydrogen peroxide and iron (II) ions action. I. Participation of low-molecular protectors / Yu. E. Kolupaev, N. I. Ryabchun, T. О. Yastreb, A. I. Oboznyi, M. V. Shvidenko // Вісник Харківського національного аграрного університету. Серія : Біологія. - 2015. - Вип. 2. - С. 50-57. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vkhnau_biol_2015_2_6.
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|