Yukalo V. Comparison of products of whey proteins concentrate proteolysis, obtained by different proteolytic preparations / V. Yukalo, K. Datsyshyn, L. Storozh // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 5(11). - С. 40-47. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_5%2811%29__6
Важливим джерелом біоактивних пептидів є гідролізовані продукти на основі молочної сироватки: гіпоалергенні продукти, гідролізати для дитячого харчування, продукти для спортсменів. Проте у процесі їх виробництва використовують протеолітичні препарати різного походження. Це може відобразитися на ступені протеолізу протеїнів-попередників біологічно активних пептидів (БАП), молекулярно-масовому розподілі продуктів протеолізу і, відповідно, ймовірності утворення БАП. Проведено порівняння ступеню протеолізу протеїнів концентрату сироваткових білків (КСБ) і встановлення молекулярно-масового розподілу продуктів протеолізу, отриманих за дії протеолітичних препаратів тваринного, рослинного і мікробіологічного походження. Для проведення протеолізу використано наступні ензимні препарати: папаїн, нейтральна протеаза, трипсин, хімотрипсин і панкреатин. Як субстрат використовували КСБ. Перед протеолізом у ньому охарактеризовано фракційний склад протеїнів і молекулярно-масовий розподіл протеїнів і пептидів. Протеоліз 15 % розчину КСБ проведено за температури 37 <^>oC, значенні pH 7,9 і співвідношенні ензим:субстрат - 1:20. Під час протеолізу періодично відбирали зразки для спектрофотометричного визначення продуктів протеолізу, розчинних у 5 % трихлороцтовій кислоті (ТХО). Молекулярно-масовий розподіл отриманих поліпептидів і пептидів встановлено гель-фільтрацією реакційної суміші після осадження нерозщеплених протеїнів в продуктів протеолізу утворювалася в перші 30 - 60 хв. Протеоліз в основному завершувався до 120 хвилини. Гель-фільтрацією на сефадексі G-50 показано, що гідролізати відрізняються за молекулярно-масовим розподілом. Найвищу кількість низькомолекулярних пептидів (М << 1500 Да) отримано за дії нейтральної протеази (29 %) і панкреатину (25 %). Основний попередник БАП - beta-лактоглобулін, за результатами електрофорезу, показав найвищу чутливість до дії нейтральної протеази (79 %), панкреатину (81 %) і трипсину (71 %).Важливим джерелом біоактивних пептидів є гідролізовані продукти на основі молочної сироватки: гіпоалергенні продукти, гідролізати для дитячого харчування, продукти для спортсменів. Проте у процесі їх виробництва використовують протеолітичні препарати різного походження. Це може відобразитися на ступені протеолізу протеїнів-попередників біологічно активних пептидів (БАП), молекулярно-масовому розподілі продуктів протеолізу і, відповідно, ймовірності утворення БАП. Проведено порівняння ступеню протеолізу протеїнів концентрату сироваткових білків (КСБ) і встановлення молекулярно-масового розподілу продуктів протеолізу, отриманих за дії протеолітичних препаратів тваринного, рослинного і мікробіологічного походження. Для проведення протеолізу використано наступні ензимні препарати: папаїн, нейтральна протеаза, трипсин, хімотрипсин і панкреатин. Як субстрат використовували КСБ. Перед протеолізом у ньому охарактеризовано фракційний склад протеїнів і молекулярно-масовий розподіл протеїнів і пептидів. Протеоліз 15 % розчину КСБ проведено за температури 37 <^>oC, значенні pH 7,9 і співвідношенні ензим:субстрат - 1:20. Під час протеолізу періодично відбирали зразки для спектрофотометричного визначення продуктів протеолізу, розчинних у 5 % трихлороцтовій кислоті (ТХО). Молекулярно-масовий розподіл отриманих поліпептидів і пептидів встановлено гель-фільтрацією реакційної суміші після осадження нерозщеплених протеїнів в продуктів протеолізу утворювалася в перші 30 - 60 хв. Протеоліз в основному завершувався до 120 хвилини. Гель-фільтрацією на сефадексі G-50 показано, що гідролізати відрізняються за молекулярно-масовим розподілом. Найвищу кількість низькомолекулярних пептидів (М << 1500 Да) отримано за дії нейтральної протеази (29 %) і панкреатину (25 %). Основний попередник БАП - beta-лактоглобулін, за результатами електрофорезу, показав найвищу чутливість до дії нейтральної протеази (79 %), панкреатину (81 %) і трипсину (71 %). Цитованість авторів публікації:Yukalo V.Datsyshyn K.
Storozh L.
Бібліографічний опис для цитування: Yukalo V. Comparison of products of whey proteins concentrate proteolysis, obtained by different proteolytic preparations / V. Yukalo, K. Datsyshyn, L. Storozh // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 5(11). - С. 40-47. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_5(11)__6. Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)Юкало Володимир Глібович (1957–) (біологічні науки)
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|