Наукова періодика України Eastern-European journal of enterprise technologies


Yukalo V. 
Comparison of products of whey proteins concentrate proteolysis, obtained by different proteolytic preparations / V. Yukalo, K. Datsyshyn, L. Storozh // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 5(11). - С. 40-47. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_5%2811%29__6
Важливим джерелом біоактивних пептидів є гідролізовані продукти на основі молочної сироватки: гіпоалергенні продукти, гідролізати для дитячого харчування, продукти для спортсменів. Проте у процесі їх виробництва використовують протеолітичні препарати різного походження. Це може відобразитися на ступені протеолізу протеїнів-попередників біологічно активних пептидів (БАП), молекулярно-масовому розподілі продуктів протеолізу і, відповідно, ймовірності утворення БАП. Проведено порівняння ступеню протеолізу протеїнів концентрату сироваткових білків (КСБ) і встановлення молекулярно-масового розподілу продуктів протеолізу, отриманих за дії протеолітичних препаратів тваринного, рослинного і мікробіологічного походження. Для проведення протеолізу використано наступні ензимні препарати: папаїн, нейтральна протеаза, трипсин, хімотрипсин і панкреатин. Як субстрат використовували КСБ. Перед протеолізом у ньому охарактеризовано фракційний склад протеїнів і молекулярно-масовий розподіл протеїнів і пептидів. Протеоліз 15 % розчину КСБ проведено за температури 37 <^>oC, значенні pH 7,9 і співвідношенні ензим:субстрат - 1:20. Під час протеолізу періодично відбирали зразки для спектрофотометричного визначення продуктів протеолізу, розчинних у 5 % трихлороцтовій кислоті (ТХО). Молекулярно-масовий розподіл отриманих поліпептидів і пептидів встановлено гель-фільтрацією реакційної суміші після осадження нерозщеплених протеїнів в продуктів протеолізу утворювалася в перші 30 - 60 хв. Протеоліз в основному завершувався до 120 хвилини. Гель-фільтрацією на сефадексі G-50 показано, що гідролізати відрізняються за молекулярно-масовим розподілом. Найвищу кількість низькомолекулярних пептидів (М << 1500 Да) отримано за дії нейтральної протеази (29 %) і панкреатину (25 %). Основний попередник БАП - beta-лактоглобулін, за результатами електрофорезу, показав найвищу чутливість до дії нейтральної протеази (79 %), панкреатину (81 %) і трипсину (71 %).Важливим джерелом біоактивних пептидів є гідролізовані продукти на основі молочної сироватки: гіпоалергенні продукти, гідролізати для дитячого харчування, продукти для спортсменів. Проте у процесі їх виробництва використовують протеолітичні препарати різного походження. Це може відобразитися на ступені протеолізу протеїнів-попередників біологічно активних пептидів (БАП), молекулярно-масовому розподілі продуктів протеолізу і, відповідно, ймовірності утворення БАП. Проведено порівняння ступеню протеолізу протеїнів концентрату сироваткових білків (КСБ) і встановлення молекулярно-масового розподілу продуктів протеолізу, отриманих за дії протеолітичних препаратів тваринного, рослинного і мікробіологічного походження. Для проведення протеолізу використано наступні ензимні препарати: папаїн, нейтральна протеаза, трипсин, хімотрипсин і панкреатин. Як субстрат використовували КСБ. Перед протеолізом у ньому охарактеризовано фракційний склад протеїнів і молекулярно-масовий розподіл протеїнів і пептидів. Протеоліз 15 % розчину КСБ проведено за температури 37 <^>oC, значенні pH 7,9 і співвідношенні ензим:субстрат - 1:20. Під час протеолізу періодично відбирали зразки для спектрофотометричного визначення продуктів протеолізу, розчинних у 5 % трихлороцтовій кислоті (ТХО). Молекулярно-масовий розподіл отриманих поліпептидів і пептидів встановлено гель-фільтрацією реакційної суміші після осадження нерозщеплених протеїнів в продуктів протеолізу утворювалася в перші 30 - 60 хв. Протеоліз в основному завершувався до 120 хвилини. Гель-фільтрацією на сефадексі G-50 показано, що гідролізати відрізняються за молекулярно-масовим розподілом. Найвищу кількість низькомолекулярних пептидів (М << 1500 Да) отримано за дії нейтральної протеази (29 %) і панкреатину (25 %). Основний попередник БАП - beta-лактоглобулін, за результатами електрофорезу, показав найвищу чутливість до дії нейтральної протеази (79 %), панкреатину (81 %) і трипсину (71 %).
  Повний текст PDF - 1.761 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Yukalo V.
  • Datsyshyn K.
  • Storozh L.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Yukalo V. Comparison of products of whey proteins concentrate proteolysis, obtained by different proteolytic preparations / V. Yukalo, K. Datsyshyn, L. Storozh // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 5(11). - С. 40-47. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_5(11)__6.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Юкало Володимир Глібович (1957–) (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського