Наукова періодика України Eastern-European journal of enterprise technologies


Daribayeva G. 
Preparation of triticale flour by ion-ozone treatment for pasta quality improvement / G. Daribayeva, G. Magomedov, B. Iztaev, N. Zhexenbay, B. Tyussyupova // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 4(11). - С. 64-73. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_4%2811%29__8
В даний час велика увага приділяється виробництву екологічно чистих продуктів харчування. Наукова концепція нанонауки розглядає синтез іонноозонної суміші без шкідливих домішок оксидів азоту і вуглецю у процесі обробки, переробки та збереження продуктів харчових виробництв на основі різнополярності електричного струму. Саме негативна полярність іонноозонної суміші і позитивна полярність оброблюваного продукту з застосуванням кавітації в електромагнітному полі підвищує біологічну та екологічну цінність продуктів. Розширення асортименту макаронних виробів для різних категорій і верств населення вимагає використання перспективних сировинних ресурсів, до яких відноситься зерно тритикале. Запропоновано метод пошуку шляху підвищення якості зерна тритикале з кавітацією та без кавітації на іонозонній установці та подальша його переробка на борошно. На підставі проведення повнофакторних експериментів 23 і 24 розроблено рівняння регресії, що надають можливість порівнювати результати іонозонної обробки між собою і виявляти основні технологічні властивості тритикале сорту "Таза". Вхідними змінними слугують режимні параметри іоноозонної обробки (концентрація іонозону, вологість до обробки і час обробки) та іоноозонно-кавітаційної обробки (надлишковий тиск, концентрація іонозону, вологість до обробки і час обробки). Вихідними змінними є: серед показників фізичних властивостей - щільність, маса 1000 зерен; серед біохімічних властивостей - масова частка білка та вміст сирої клейковини, та макаронних властивостей - твердозерність і питома робота на деформацію. Це надає можливість оцінювати ефективність для макаронного виробництва. Доведено, що технологічні властивості контрольного та обробленого іонозоном зразка істотно розрізняються. Запропонована технологія обробки іоноозонним кавітаційним потоком зерна тритикале на хлібоприймальних підприємствах надає можливість підвищити фізичні, біохімічні та макаронні властивості борошна, що підвищує ефективність макаронного виробництва більш ніж на 15 %.В даний час велика увага приділяється виробництву екологічно чистих продуктів харчування. Наукова концепція нанонауки розглядає синтез іонноозонної суміші без шкідливих домішок оксидів азоту і вуглецю у процесі обробки, переробки та збереження продуктів харчових виробництв на основі різнополярності електричного струму. Саме негативна полярність іонноозонної суміші і позитивна полярність оброблюваного продукту з застосуванням кавітації в електромагнітному полі підвищує біологічну та екологічну цінність продуктів. Розширення асортименту макаронних виробів для різних категорій і верств населення вимагає використання перспективних сировинних ресурсів, до яких відноситься зерно тритикале. Запропоновано метод пошуку шляху підвищення якості зерна тритикале з кавітацією та без кавітації на іонозонній установці та подальша його переробка на борошно. На підставі проведення повнофакторних експериментів 23 і 24 розроблено рівняння регресії, що надають можливість порівнювати результати іонозонної обробки між собою і виявляти основні технологічні властивості тритикале сорту "Таза". Вхідними змінними слугують режимні параметри іоноозонної обробки (концентрація іонозону, вологість до обробки і час обробки) та іоноозонно-кавітаційної обробки (надлишковий тиск, концентрація іонозону, вологість до обробки і час обробки). Вихідними змінними є: серед показників фізичних властивостей - щільність, маса 1000 зерен; серед біохімічних властивостей - масова частка білка та вміст сирої клейковини, та макаронних властивостей - твердозерність і питома робота на деформацію. Це надає можливість оцінювати ефективність для макаронного виробництва. Доведено, що технологічні властивості контрольного та обробленого іонозоном зразка істотно розрізняються. Запропонована технологія обробки іоноозонним кавітаційним потоком зерна тритикале на хлібоприймальних підприємствах надає можливість підвищити фізичні, біохімічні та макаронні властивості борошна, що підвищує ефективність макаронного виробництва більш ніж на 15 %.
  Повний текст PDF - 1.605 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Daribayeva G.
  • Magomedov G.
  • Iztaev B.
  • Zhexenbay N.
  • Tyussyupova B.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Daribayeva G. Preparation of triticale flour by ion-ozone treatment for pasta quality improvement / G. Daribayeva, G. Magomedov, B. Iztaev, N. Zhexenbay, B. Tyussyupova // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 4(11). - С. 64-73. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_4(11)__8.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського