Наукова періодика України Eastern-European journal of enterprise technologies


Bondarenko Yu. 
The use of golden flax seeds and oats sourbread in the production of wheat bread / Yu. Bondarenko, L. Mykhonik, O. Bilyk, O. Kochubei-Lytvynenko, G. Andronovich, I. Hetman // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 4(11). - С. 46-55. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_4%2811%29__6
У процесі розробленя хлібобулочних виробів, збагачених фізіологічно-активними речовинами нетрадиційних видів сировини, популярністю користуються круп'яні та олійні культури. Актуальним напрямком може бути поєднання використання у виробництві функціонального пшеничного хліба олійної культури у вигляді подрібненого насіння льону світлих сортів і круп'яної культури у вигляді закваски вівсяної спонтанного бродіння. Під час досліджень використовували сорт льону золотого. Встановлено, що технологічно можливе дозування подрібненого насіння льону становить до 20 % до маси борошна. За такого дозування отримують вироби з розвиненою, тонкостінною пористістю з приємним світло-жовтим забарвленням м'якушки та приємним горіховим присмаком. Встановлено, що додавання подрібненого насіння льону золотого у тісто зумовлює подовження тривалості його замішування, погіршання еластичності та збільшення його розрідження. В аналізованих зразках відзначено значне зниження кількості клейковини та її якості. Також встановлено, що у тістовій системі з льоном спостерігається погіршення зброджування цукрів, їх накопичення та піддатливість крохмалю амілолізу. Такий вплив подрібненого насіння льону переважно зумовлений впливом водорозчинних харчових волокон, які контактуючи з водою під час замішування тіста, утворюють слизі. Доведено ефективність застосування попереднього замочування подрібненого насіння льону для поліпшення якісних показників виробів. Замочування подрібненого насіння сприяє утворенню у рідкій фазі тіста більшої кількості слизів. Це зумовлює підвищенню в'язкості тіста, що сприяє покращанню формостійкості готових виробів. Доведено, що застосування закваски вівсяної спонтанного бродіння у виробництві хліба, збагаченого подрібненим насінням льону, сприяє скороченню бродіння тіста до 60 хв. і покращанню його якості.У процесі розробленя хлібобулочних виробів, збагачених фізіологічно-активними речовинами нетрадиційних видів сировини, популярністю користуються круп'яні та олійні культури. Актуальним напрямком може бути поєднання використання у виробництві функціонального пшеничного хліба олійної культури у вигляді подрібненого насіння льону світлих сортів і круп'яної культури у вигляді закваски вівсяної спонтанного бродіння. Під час досліджень використовували сорт льону золотого. Встановлено, що технологічно можливе дозування подрібненого насіння льону становить до 20 % до маси борошна. За такого дозування отримують вироби з розвиненою, тонкостінною пористістю з приємним світло-жовтим забарвленням м'якушки та приємним горіховим присмаком. Встановлено, що додавання подрібненого насіння льону золотого у тісто зумовлює подовження тривалості його замішування, погіршання еластичності та збільшення його розрідження. В аналізованих зразках відзначено значне зниження кількості клейковини та її якості. Також встановлено, що у тістовій системі з льоном спостерігається погіршення зброджування цукрів, їх накопичення та піддатливість крохмалю амілолізу. Такий вплив подрібненого насіння льону переважно зумовлений впливом водорозчинних харчових волокон, які контактуючи з водою під час замішування тіста, утворюють слизі. Доведено ефективність застосування попереднього замочування подрібненого насіння льону для поліпшення якісних показників виробів. Замочування подрібненого насіння сприяє утворенню у рідкій фазі тіста більшої кількості слизів. Це зумовлює підвищенню в'язкості тіста, що сприяє покращанню формостійкості готових виробів. Доведено, що застосування закваски вівсяної спонтанного бродіння у виробництві хліба, збагаченого подрібненим насінням льону, сприяє скороченню бродіння тіста до 60 хв. і покращанню його якості.
  Повний текст PDF - 433.805 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Bondarenko Y.
  • Mykhonik L.
  • Bilyk O.
  • Kochubei-Lytvynenko O.
  • Andronovich G.
  • Hetman I.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Bondarenko Yu. The use of golden flax seeds and oats sourbread in the production of wheat bread / Yu. Bondarenko, L. Mykhonik, O. Bilyk, O. Kochubei-Lytvynenko, G. Andronovich, I. Hetman // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 4(11). - С. 46-55. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_4(11)__6.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Бондаренко Юлія Вікторівна (технічні науки)
  • Бондаренко Юрій Купріянович (1947–) (технічні науки)
  • Михонюк Лариса Анатоліївна (технічні науки)
  • Білик Олена Анатоліївна (технічні науки)
  • Білик Олег Олександрович (технічні науки)
  • Гетьман Ірина Анатоліївна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського