Наукова періодика України Eastern-European journal of enterprise technologies


Liubych V. 
Improvement of the process of hydrothermal treatment and peeling of spelt wheat grain during cereal production / V. Liubych, V. Novikov, I. Polianetska, S. Usyk, V. Petrenko, S. Khomenko, V. Zorunko, O. Balabak, V. Moskalets, T. Moskalets // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 3(11). - С. 40-51. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_3%2811%29__6
Досліджено вплив водотеплового оброблення (зволожування, відволожування зерна) та тривалості лущення на вихід та якість крупи з зерна пшениці спельти. Встановлено механізм впливу досліджених чинників на утворення крупи та кулінарну якість продукту. Зроблено порівняльний аналіз виходу та якості круп'яних продуктів після проведення водотеплового оброблення та за фактичної вологості від 13,0 до 14,0 %. Завдяки проведенню водотеплового оброблення істотно змінюються властивості ендосперму та оболонок. Це призводить до підвищення міцності ендосперму та формуванню вищого виходу готового продукту. Достовірним є вплив тривалості лущення та градієнта зволожування на вихід крупи та мучки. Вплив тривалості відволожування зерна пшениці спельти на цей процес був неістотним. Застосування зволожування зерна (вологість 15,0 - 16,0 %) надає можливість підвищити вихід крупи від 88,6 до 91,7 %. Кулінарна якість при цьому не змінюється. Отримані математичні моделі впливу зволожування, відволожування, лущення зерна на вихід та якість крупи є лінійними. Їх точність підтверджено високими коефіцієнтами детермінації (R<^>2 = 0,97 - 0,98), відсутністю автокореляції залишків. У технології виробництва крупи з зерна пшениці спельти рекомендований спосіб проведення водотелового оброблення полягає в зволожуванні його до вологості 15,0 %, що надає можливість підвищити вихід крупи на 3,1 %. Відмінність від класичного способу полягає у відсутності етапу відволожування зерна перед лущенням. Оптимальним є зволожування зерна пшениці спельти до вологості 15,0 % із тривалістю лущення 160 с. Запропонований спосіб оброблення надає можливість отримати 86,5 % крупи з кулінарною якістю 8 - 9 балів. Розроблені рекомендації можуть бути використані підприємствами харчової промисловості під час проведення маркетингової діяльності або інтенсифікації виробництва.
  Повний текст PDF - 903.489 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Liubych V.
  • Novikov V.
  • Polianetska I.
  • Usyk S.
  • Petrenko V.
  • Khomenko S.
  • Zorunko V.
  • Balabak O.
  • Moskalets V.
  • Moskalets T.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Liubych V. Improvement of the process of hydrothermal treatment and peeling of spelt wheat grain during cereal production / V. Liubych, V. Novikov, I. Polianetska, S. Usyk, V. Petrenko, S. Khomenko, V. Zorunko, O. Balabak, V. Moskalets, T. Moskalets // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 3(11). - С. 40-51. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_3(11)__6.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Новіков Всеволод Олександрович (технічні науки)
  • Новіков Володимир Григорович (технічні науки)
  • Новіков Вадим Володимирович (1961–) (технічні науки)
  • Новиков Володимир Федорович (технічні науки)
  • Петренко Володимир Дмитрович (технічні науки)
  • Петренко Віталій Олександрович (технічні науки)
  • Петренко Володимир Леонiдович (технічні науки)
  • Петренко Володимир Леонідович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського