Наукова періодика України | Eastern-European journal of enterprise technologies | ||
Liubych V. Improvement of the process of hydrothermal treatment and peeling of spelt wheat grain during cereal production / V. Liubych, V. Novikov, I. Polianetska, S. Usyk, V. Petrenko, S. Khomenko, V. Zorunko, O. Balabak, V. Moskalets, T. Moskalets // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 3(11). - С. 40-51. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_3%2811%29__6 Досліджено вплив водотеплового оброблення (зволожування, відволожування зерна) та тривалості лущення на вихід та якість крупи з зерна пшениці спельти. Встановлено механізм впливу досліджених чинників на утворення крупи та кулінарну якість продукту. Зроблено порівняльний аналіз виходу та якості круп'яних продуктів після проведення водотеплового оброблення та за фактичної вологості від 13,0 до 14,0 %. Завдяки проведенню водотеплового оброблення істотно змінюються властивості ендосперму та оболонок. Це призводить до підвищення міцності ендосперму та формуванню вищого виходу готового продукту. Достовірним є вплив тривалості лущення та градієнта зволожування на вихід крупи та мучки. Вплив тривалості відволожування зерна пшениці спельти на цей процес був неістотним. Застосування зволожування зерна (вологість 15,0 - 16,0 %) надає можливість підвищити вихід крупи від 88,6 до 91,7 %. Кулінарна якість при цьому не змінюється. Отримані математичні моделі впливу зволожування, відволожування, лущення зерна на вихід та якість крупи є лінійними. Їх точність підтверджено високими коефіцієнтами детермінації (R<^>2 Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Liubych V. Improvement of the process of hydrothermal treatment and peeling of spelt wheat grain during cereal production / V. Liubych, V. Novikov, I. Polianetska, S. Usyk, V. Petrenko, S. Khomenko, V. Zorunko, O. Balabak, V. Moskalets, T. Moskalets // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 3(11). - С. 40-51. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_3(11)__6.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |