Наукова періодика України | Eastern-European journal of enterprise technologies | ||
Babii О. Defining a criteria for the identification of a technique for producing tomato juice / О. Babii, T. Bozhko, S. Vezhlivtseva, R. Donchevska, О. Moroz, N. Vdovenko, T. Denysenko, N. Shapovalova, V. Kepko // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 3(11). - С. 6-12. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_3%2811%29__2 Основу сучасного аналізу якості сокової продукції становить матричний підхід, що базується на визначенні низки показників, які комплексно характеризують склад соків. У зв'язку з цим, під час оцінювання соків, окрім загальних показників якості, актуальним є дослідження вмісту окремих біологічно активних компонентів, вміст яких залежить від походження сировини та технології переробки. Аналіз хімічного складу томатів показав, що характерними нутрієнтами, які притаманні саме даному виду овочів, є каротиноїди. В зв'язку з цим, найбільш прийнятним критерієм ідентифікації запропоновано вміст beta-каротину. З метою підтвердження способу виробництва томатних соків, а саме методом відновлення чи прямого віджиму, проведено дослідження їх якості за органолептичними та фізико-хімічними показниками (вміст розчинних сухих речовин, загальна кислот- ність, масова частка м'якоті та вміст beta-каротину). Результати профільного аналізу показали, що найбільше позитивних показників відмічено у соків ТМ "EosBio", ТМ "Galicia", що надає можливість стверджувати про їх виробництво способом прямого віджиму. Встановлено, що масова частка розчинних сухих речовин, титрованих кислот і м'якоті у всіх зразках відповідали вимогам. Найбільша масова частка м'якоті була в соках ТМ "Galicia" - 30,80 і ТМ "EosBio" - 24,23, що підтверджує виготовлення даних соків методом прямого віджиму. Встановлено, що вміст <$E beta>-каротину в соках ТМ "Sandora", ТМ "Rich" і ТМ "Садочок", виготовлених способом відновлення, знаходився в межах 0,24 - 0,32 мг/100 г. При цьому, в соках ТМ "Galicia" та ТМ "EosBio", які виготовлені способом прямого віджиму, даний показник є суттєво вищим - 0,589 і 0,591 мг/100 г відповідно. Таким чином, підтверджено припущення про взаємозв'язок між способом виробництва та вмістом beta-каротину у томатних соках і запропоновано використовувати даний показник як маркерний критерій ідентифікації способу виробництва томатних соків. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Babii О. Defining a criteria for the identification of a technique for producing tomato juice / О. Babii, T. Bozhko, S. Vezhlivtseva, R. Donchevska, О. Moroz, N. Vdovenko, T. Denysenko, N. Shapovalova, V. Kepko // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 3(11). - С. 6-12. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_3(11)__2.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |