Наукова періодика України Eastern-European journal of enterprise technologies


Yukalo V. 
Electrophoretic system for express analysis of whey protein fractions / V. Yukalo, K. Datsyshyn, L. Storozh // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 2(11). - С. 37-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_2%2811%29__6
Для протеїнів сироватки молока притаманна фракційна специфічність їх біологічної дії та здатності утворювати в процесах протеолізу і травлення біоактивні пептиди, які позитивно впливають на різні фізіологічні системи організму. Перспективи виробництва і застосування протеїнових фракцій з сироватки молока пов'язані з необхідністю контролю за їх складом. Для створення методики експрес-аналізу фракційного складу протеїнів сироватки молока проведено порівняльний аналіз електрофоретичних систем, які раніше використовувалися для аналізу протеїнів молока. Це анодна система диск-електрофорезу за присутності додецилсульфату натрію, система диск-електрофорезу Девіса для кислих протеїнів за нативних умов, система в однорідному поліакриламідному гелі за присутності сечовини. За основу для аналізу протеїнів сироватки молока взято систему диск-електрофорезу Девіса для кислих протеїнів за нативних умов. Для адаптації цієї системи до вимог експрес-аналізу з її складу вилучено концентрувальний поліакриламідний гель і зменшено концентрацію розділяючого гелю. Для забезпечення високої ефективності розділення протеїнових фракцій використано різницю у складі іонів електродного буферу і буферу для поліакриламідного гелю. Це надає можливість зберегти ефект концентрування протеїнів зразку сироватки на перших етапах електрофорезу. За допомогою гомогенних маркерних протеїнів (<$E alpha>-лактоглобулін і альбумін сироватки), встановлено розміщення основних фракцій протеїнів сироватки молока на електрофореграмах. В результаті проведених досліджень запропоновано доступну електрофоретичну систему в пластинках однорідного поліакриламідного гелю для серійного експрес-аналізу фракційного складу протеїнів сироватки молока. Система надає можливість надійно ідентифікувати 4 протеїнові фракції (<$E alpha -LA>, <$E beta -LG>, BSA та IG). Про хорошу відтворюваність методу свідчать близькі середні значення і стандартні відхилення вмісту цих фракцій у 15-ти пробах сироватки однієї партії молока, отримані на основі денситометрії трьох електрофореграм: <$E beta -LG> (37,3 +- 04,2; 36,5 +- 2,8; 38,3 +- 2,7), <$E alpha -LA> (15,8 +- 1,5; 15,8 +- 1,3; 16,4 +- 1,1), BSA (8,2 +- 1,1; 8,0 +- 1,0; 9,4 +- 1,1), IG (17,6 +- 1,9; 17,4 +- 1,5; 16,8 +- 1,5). Запропонований метод може бути корисним для оперативної ідентифікації основних протеїнових фракцій сироватки молока, які є попередниками біологічно активних пептидів.
  Повний текст PDF - 778.23 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Yukalo V.
  • Datsyshyn K.
  • Storozh L.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Yukalo V. Electrophoretic system for express analysis of whey protein fractions / V. Yukalo, K. Datsyshyn, L. Storozh // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 2(11). - С. 37-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_2(11)__6.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Юкало Володимир Глібович (1957–) (біологічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського