Наукова періодика України Eastern-European journal of enterprise technologies


Zhuchenko O. 
Development and investigation of the reduced mathematical model of the process of baking carbon products / O. Zhuchenko, А. Korotynskyi // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 1(8). - С. 70-78. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_1%288%29__9
Розробка оптимального керування процесом випалювання вуглецевих виробів передбачає врахування впливів характерних зон печі та однорідності температурного поля по заготовкам. Дане твердження вимагає розробку математичної моделі печі випалювання з розподіленими параметрами. Відомо, що час розрахунку таких моделей є досить великим, а відтак їх застосування в реальному часі є не можливим. Відповідно до вище сказаного для подальшої розробки системи оптимального керування процесом випалювання існує потреба у спрощенні повної математичної моделі, що забезпечує потрібний час розрахунку. Розроблено та досліджено спрощену математичну модель процесу випалювання, яка відрізняється від відомих моделей меншим часом розрахунку за дотримання поставлених вимог щодо її точності. Встановлено, що для випадків використання n >> 15 перших базис-векторів забезпечує виконання обмеження по допустимій похибці апроксимації значень коефіцієнтів Фур'є. Можливість вибору оптимальної структури ідентифікаційних моделей визначає можливість отримання температурних знімків спрощеної математичної моделі з необхідною точністю. Отримані результати надають можливість гнучко обрати варіант спрощеної математичної моделі відповідно до технічних можливостей обчислювальної техніки. Враховуючи, що у процесі випалювання вуглецевих виробів визначальними температурами є температури заготовок, то для дослідження якості спрощених моделей були обрані Control points лише по заготовкам. Оскільки процес випалювання вуглецевих виробів складається з трьох основних етапів, то для адекватного моделювання такого процесу було реалізовано 3 спрощені математичні моделі даних етапів. Дослідження точності спрощених моделей включало порівняння значень температур, розрахованих за спрощеною моделлю, з температурами, обчисленими за початковою моделлю, яка у даному випадку розглядалася як генератор експериментальних даних.
  Повний текст PDF - 490.453 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Zhuchenko O.
  • Korotynskyi А.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Zhuchenko O. Development and investigation of the reduced mathematical model of the process of baking carbon products / O. Zhuchenko, А. Korotynskyi // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2019. - № 1(8). - С. 70-78. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2019_1(8)__9.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Жученко Олександр Сергійович (1977–) (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського