Наукова періодика України Eastern-European journal of enterprise technologies


Pusik L. 
Study into formation of nutritional value of cauliflower depending on the agri-biological factors / L. Pusik, V. Pusik, N. Lyubymova, V. Bondarenko, L. Gaevaya, O. Sergienko, O. Romanov, L. Gryn, L. Kononenko // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2018. - № 6(11). - С. 29-35. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2018_6%2811%29__5
Досліджено вплив суми активних температур вище 10 <^>oC, кількості опадів і гідротермічного коефіцієнта (ГТК) на формування сухих (СР), сухих розчинних речовин (СРР), цукрів та аскорбінової кислоти капусти цвітної, залежно від особливостей гібрида. Встановлено, що у середньому за 3 роки досліджень СРР у головках ранньостиглих гібридів капусти цвітної накопичувалося від 7,2 % (у гібрида Кул F1) до 8,3 % (у гібрида Опал F1). Дисперсійним аналізом установлено, що особливість гібрида впливала на вміст СРР у головках капусти цвітної на 10 %, тоді як умови вегетаційного періоду - на 77 %. У середньому за роки досліджень більшим загальним вмістом цукрів характеризувався Лівінгстон F1. Дисперсійним аналізом встановлено, що 55 % впливу на загальний вміст цукрів у головках капусти цвітної чинила особливість гібрида. Вплив умов вегетаційного періоду становив 4 %. Гібриди істотно різнились за вмістом редукувальних цукрів. Виявлено залежність впливу погодних умов на вміст компонентів хімічного складу в головках гібридів капусти цвітної. У період формування головки: вміст СР має сильний обернений зв'язок із вологістю повітря у r = -0,89 - -0,93, прямий середній зв'язок із середньодобовою температурою повітря і сумою активних температур, а також сильні прямі зв'язки із сумою опадів і ГТК вегетаційного періоду. Вміст СРР у головках капусти цвітної має сильний обернений зв'язок із вологістю повітря: r = -0,78 - -0,97. Вміст аскорбінової кислоти - сильну пряму залежність від вологості повітря в період формування головки (r = 0,67 - 0,75). З іншими погодними показниками зв'язок був слабким. Дисперсійним аналізом установлено, що вміст аскорбінової кислоти у головках капусти цвітної на 56 % залежав від особливостей гібрида, на 15 % - від умов вегетаційного періоду.
  Повний текст PDF - 305.197 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Pusik L.
  • Pusik V.
  • Lyubymova N.
  • Bondarenko V.
  • Gaevaya L.
  • Sergienko O.
  • Romanov O.
  • Gryn L.
  • Kononenko L.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Pusik L. Study into formation of nutritional value of cauliflower depending on the agri-biological factors / L. Pusik, V. Pusik, N. Lyubymova, V. Bondarenko, L. Gaevaya, O. Sergienko, O. Romanov, L. Gryn, L. Kononenko // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2018. - № 6(11). - С. 29-35. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2018_6(11)__5.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Бондаренко В'ячеслав Володимирович (1977–) (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського