Pusik L. Study into formation of nutritional value of cauliflower depending on the agri-biological factors / L. Pusik, V. Pusik, N. Lyubymova, V. Bondarenko, L. Gaevaya, O. Sergienko, O. Romanov, L. Gryn, L. Kononenko // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2018. - № 6(11). - С. 29-35. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2018_6%2811%29__5
Досліджено вплив суми активних температур вище 10 <^>oC, кількості опадів і гідротермічного коефіцієнта (ГТК) на формування сухих (СР), сухих розчинних речовин (СРР), цукрів та аскорбінової кислоти капусти цвітної, залежно від особливостей гібрида. Встановлено, що у середньому за 3 роки досліджень СРР у головках ранньостиглих гібридів капусти цвітної накопичувалося від 7,2 % (у гібрида Кул F1) до 8,3 % (у гібрида Опал F1). Дисперсійним аналізом установлено, що особливість гібрида впливала на вміст СРР у головках капусти цвітної на 10 %, тоді як умови вегетаційного періоду - на 77 %. У середньому за роки досліджень більшим загальним вмістом цукрів характеризувався Лівінгстон F1. Дисперсійним аналізом встановлено, що 55 % впливу на загальний вміст цукрів у головках капусти цвітної чинила особливість гібрида. Вплив умов вегетаційного періоду становив 4 %. Гібриди істотно різнились за вмістом редукувальних цукрів. Виявлено залежність впливу погодних умов на вміст компонентів хімічного складу в головках гібридів капусти цвітної. У період формування головки: вміст СР має сильний обернений зв'язок із вологістю повітря у r = -0,89 - -0,93, прямий середній зв'язок із середньодобовою температурою повітря і сумою активних температур, а також сильні прямі зв'язки із сумою опадів і ГТК вегетаційного періоду. Вміст СРР у головках капусти цвітної має сильний обернений зв'язок із вологістю повітря: r = -0,78 - -0,97. Вміст аскорбінової кислоти - сильну пряму залежність від вологості повітря в період формування головки (r = 0,67 - 0,75). З іншими погодними показниками зв'язок був слабким. Дисперсійним аналізом установлено, що вміст аскорбінової кислоти у головках капусти цвітної на 56 % залежав від особливостей гібрида, на 15 % - від умов вегетаційного періоду. Цитованість авторів публікації:Pusik L.Pusik V.
Lyubymova N.
Bondarenko V.
Gaevaya L.
Sergienko O.
Romanov O.
Gryn L.
Kononenko L.
Бібліографічний опис для цитування: Pusik L. Study into formation of nutritional value of cauliflower depending on the agri-biological factors / L. Pusik, V. Pusik, N. Lyubymova, V. Bondarenko, L. Gaevaya, O. Sergienko, O. Romanov, L. Gryn, L. Kononenko // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2018. - № 6(11). - С. 29-35. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2018_6(11)__5. Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)Бондаренко В'ячеслав Володимирович (1977–) (технічні науки)
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|