Наукова періодика України Eastern-European journal of enterprise technologies


Mardar М. 
Analysis of quality of grain shortbreads for biological activity and medical-biological assessment / М. Mardar, S. Vikul, R. Znachek, T. Bordun // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2018. - № 6(11). - С. 69-76. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2018_6%2811%29__10
Досліджено та проведено аналіз контролю якості нових зернових хлібців на основі спельти з включенням рослинних добавок за біологічною активністю (БА) і медико-біологічною оцінкою. Встановлено, що рослинні добавки (порошки плодів розторопші, горобини та шипшини) володіють високою БА. Найвищим значенням характеризуються порошки шипшини та горбини активність яких складає - 2375 ум. од., 1250 ум. од. відповідно. Значення БА спельти у 2,55 разу є вищою, ніж пшениці та складає 156 ум. од. Введення добавок до складу хлібців підвищує БА готової продукції. Найвищу БА мають хлібці з додаванням шипшини та горобини, активність складає 300 ум. од. і 265 ум. од. відповідно. За показником виявлено ефект синергізму БАР складових компонентів, ефекту антагонізму не зафіксовано. На підставі порівняльного аналізу БА розроблених зернових хлібців і хлібців відомих торгових марок встановлено, що нові продукти характеризується вищим значенням БА. Це свідчить про перспективність розробки та виведення на споживчий ринок нових продуктів на основі спельти. Результати медико-біологічних досліджень підтверджують результати БА та свідчать, що розроблені зернові хлібці володіють антиоксидантною активністю та гепатопротекторною дією. Це підтверджують показники рівня печінкових маркерів, які свідчать про гепатопротекторну ефективність продуктів. За результатами впливу добавки на ступінь дисбіозу та на вміст МДА встановлено, що нові продукти з включенням розторопші володіють антиоксидантними властивостями. За результатами досліджень обгрунтовано доцільність виробництва нових зернових хлібців на основі спельти з включенням збагачуючих добавок. Це надає можливість отримати продукти оздоровчого призначення з високою БА та профілактичними властивостями.
  Повний текст PDF - 454.081 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Mardar М.
  • Vikul S.
  • Znachek R.
  • Bordun T.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Mardar М. Analysis of quality of grain shortbreads for biological activity and medical-biological assessment / М. Mardar, S. Vikul, R. Znachek, T. Bordun // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2018. - № 6(11). - С. 69-76. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2018_6(11)__10.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Вікуль Світлана Іванівна (технічні науки)
  • Значек Рафаела Рафаелівна (технічні науки)
  • Бордун Тетяна Василівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського