Наукова періодика України | Eastern-European journal of enterprise technologies | ||
Sardarov A. Study into the influence of operating processing parameters on qualitative characteristics of the carrot concentrated product / A. Sardarov, O. Mayak, A. Shevchenko, S. Prasol, G. Shershnev // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2018. - № 5(11). - С. 55-62. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2018_5%2811%29__8 Досліджено процес концентрування овочевого соку в удосконаленому вакуум-випарному апараті з перемішувальним пристроєм, який одночасно є теплообмінним. Отримано математичну модель, що описує кінетику розігріву продукту за постійного перемішування. Запропоновані рівняння надають можливість розрахувати тривалість виходу процесу нагріву на стаціонарний режим з урахуванням теплофізичних і реологічних характеристик досліджуваного продукту. Отримана залежність відрізняється тим, що в розрахунках було враховано зміну реологічних властивостей рідини, що переробляється, а саме ефективну в'язкість яка характеризує зсувні властивості неньютонівських рідин, якими переважно є більшість харчових мас. Досліджено процес сушіння морквяних вичавків у розробленій вібраційній вакуумній сушарці. Визначено залежність вмісту бета-каротину від робочих параметрів сушарки, а саме від амплітуди та частоти. На підставі отриманих результатів дослідження колориметричних характеристик, доведено, що запропонований спосіб виробництва концентратів сприяє збереженню та формуванню колориметричних характеристик готового продукту. Визначені кольорові характеристики надали змогу встановити, що у процесі теплової обробки дуже важливо зменшити тривалість обробки сировини та температуру. Визначено реологічні характеристики отриманого концентрованого соку залежно від відсотку введення вичавків, що довело можливість формування твердоподібних якостей концентрату. Дані дослідження довели перспективність виробництва концентрованих продуктів роздільним способом (розділення сировини на сік і вичавки, окреме уварювання соку та сушка вичавок, з'єднання компонентів за різної концентрації залежно від технологічних задач). Це надає можливість регулювати якісні показники кінцевого продукту - колір, яскравість, консистенцію, в'язкість і фізико-хімічні властивості. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Sardarov A. Study into the influence of operating processing parameters on qualitative characteristics of the carrot concentrated product / A. Sardarov, O. Mayak, A. Shevchenko, S. Prasol, G. Shershnev // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2018. - № 5(11). - С. 55-62. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2018_5(11)__8.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |