Наукова періодика України Eastern-European journal of enterprise technologies


Hospodarenko H. 
Optimization of water-heat treatment when making flour from ancient wheat / H. Hospodarenko, V. Novikov, V. Kravchenko, I. Ulianych // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2018. - № 5(11). - С. 37-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2018_5%2811%29__6
Розроблено рекомендації щодо перероблення пшениці спельти на борошно вищого та першого сорту. Проведеними дослідженнями впливу параметрів водо теплового оброблення на вихід борошна з зерна пшениці спельти, його білизну та вміст золи підтверджено гіпотезу, що дія вологи на властивості зерна пшениці спельти є подібною до зерна голозерних пшениць. Проведено порівняльний аналіз виходу та якості зразків, що розмелювали після проведення водо теплового оброблення та за фактичної початкової вологості від 13,0 до 14,5 %. Використання водотеплового оброблення (вологість 15 - 16 %) надає можливість отримати на 0,6 - 3,0 % більший загальний його вихід, вміст золи у ньому зменшується на 0,26 % після першого розмелювання і на 0,22 % після другого. Білизна борошна після першого і другого розмелювання підвищується на 10 і 20 од. п. відповідно. Під час розмелювання зерна пшениці спельти без проведення водотеплового оброблення кращі результати (загальний вихід борошна 83,0 - 83,3 %, вміст золи 0,76 - 0,91 %, білизна 25 - 51 од. п.) мають зразки за найбільшої початкової вологості (14,0 - 14,5 %). Під час виробництва борошна з зерна пшениці спельти рекомендований спосіб водотеплового оброблення полягає у однократному зволожуванні та відволожуванні зерна. Відмінність від класичного способу полягає у відсутності етапу зволожування перед першою драною системою. Оптимальним є зволожування зерна до 15,5 %, за тривалості відволожування 30 год. Використання запропонованого способу оброблення надає можливість отримати загальний вихід борошна 85,0 %. За основними показниками якості отриманий продукт відноситься до борошна вищого та першого сорту. Результати надають можливість обгрунтовано налаштовувати роботу апаратів для зволожування зерна та вибирати оптимальний час його відволожування.
  Повний текст PDF - 441.701 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Hospodarenko H.
  • Novikov V.
  • Kravchenko V.
  • Ulianych I.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Hospodarenko H. Optimization of water-heat treatment when making flour from ancient wheat / H. Hospodarenko, V. Novikov, V. Kravchenko, I. Ulianych // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2018. - № 5(11). - С. 37-44. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2018_5(11)__6.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Новіков Всеволод Олександрович (технічні науки)
  • Новіков Володимир Григорович (технічні науки)
  • Новіков Вадим Володимирович (1961–) (технічні науки)
  • Новиков Володимир Федорович (технічні науки)
  • Кравченко Володимир Іванович (1947–) (технічні науки)
  • Кравченко Віктор Іванович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського