Наукова періодика України Eastern-European journal of enterprise technologies


Tkachenko А. 
Substantiation of the development of formulations for organic cupcakes with an elevated protein content / А. Tkachenko, G. Birta, Y. Burgu, L. Floka, O. Kalashnyk // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2018. - № 3(11). - С. 51-58. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2018_3%2811%29__7
З метою розроблення рецептур органічних кексів із підвищеним вмістом білка досліджено та проаналізовано амінокислотний склад чотирьох зразків борошна: пшеничного, пшеничного органічного, житнього органічного та гречаного органічного. Встановлено, що найвищою біологічною цінністю відрізнявся зразок борошна гречаного органічного (68,69 %). Досить високу біологічну цінність мають білки борошна житнього органічного 67,85 %. Виходячи з даних щодо дослідження сировини, розроблено дві рецептури органічних кексів: "Гречаник" і "Житниця". У рецептурі кексу "Гречаник" використано гречане органічне борошно, та інші органічні інгредієнти: цукор тростинний, сироп агави, масло вершкове, олію кунжутну, фезаліс сушений, ізюм сушений, яйця, висівки лляні. У кексі "Житниця" використано 66 % пшеничного органічного та 34 % житнього органічного борошна та органічну сировину: цукор тростинний, сироп рисовий, масло вершкове, олію сезамову, журавлину сушену, шовковицю сушену, яйця, висівки житні. Встановлено, що розроблені кекси відрізнялися високими органолептичними показниками. З фізико-хімічних показників якості досліджено масову частку вологи, лужність і масову частку золи. З показників безпечності визначено вміст токсичних металів та афлотоксину В1. Зразки нових кексів відповідали за показниками якості та безпечності нормативній документації. Найвищим вмістом білка відрізнявся кекс "Гречаник" - 7,1/100 г, а найнижчим контрольний зразок на основі пшеничного борошна (4,9/100 г). Ці результати вказують на те, що використання гречаного органічного борошна у кондитерській і хлібопекарській промисловості є перспективним у плані створення функціональних екологічно чистих виробів. Враховуючи той факт, що Україна є переважно постачальником органічної сировини, а не готової продукції, отримані результати можуть використовувати підприємства кондитерської промисловості для розширення асортименту органічних виробів.
  Повний текст PDF - 641.97 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Tkachenko А.
  • Birta G.
  • Burgu Y.
  • Floka L.
  • Kalashnyk O.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Tkachenko А. Substantiation of the development of formulations for organic cupcakes with an elevated protein content / А. Tkachenko, G. Birta, Y. Burgu, L. Floka, O. Kalashnyk // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2018. - № 3(11). - С. 51-58. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2018_3(11)__7.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Калашник Олена Володимирівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського