Наукова періодика України Технічні науки та технології


Мотузка Ю. 
Жирнокислотний склад продуктів для ентерального харчування / Ю. Мотузка // Технічні науки та технології. - 2017. - № 3. - С. 155-162. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vcndtn_2017_3_20
Ліпіди як інгредієнти у продуктах для ентерального харчування є структурними елементами мембран і модуляторами біохімічних процесів. Вміст жирних кислот у продуктах для ентерального харчування є головною детермінантою типу ліпідів, ліпідний склад яких визначає їх структуру, в'язкість і рецепторні функції. Постановка проблеми. Продукти для ентерального харчування з вмістом ліпідів здійснюють сприятливий вплив на показники імунітету; зменшують імовірність інфекційних ускладнень, підвищують показники доставки кисню до організму. Багато наукових праць зосереджено на проблематиці впливу жирних кислот на метаболічні процеси організму і рекомендаціях щодо їх вмісту у харчуванні хворих. Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. Більшість досліджень присвячені вивченню впливу певних жирних кислот на організм хворих та ефективності препаратів для параентерального харчування. Однак майже відсутні дослідження жирнокислотного складу продуктів для ентерального харчування. Мета роботи - дослідження жирнокислотного складу та показників біологічної ефективності ліпідів розроблених продуктів для ентерального харчування. Виклад основного матеріалу. Досліджено жирнокислотний склад продуктів для ентерального харчування, призначених для хворих з певними захворюваннями, у різних товарних формах. У продуктах для ентерального харчування ідентифіковано понад 30 жирних кислот, переважну більшість з яких становлять есенціальні поліненасичені жирні кислоти. Ліпіди продуктів для ентерального харчування характеризуються високими значеннями показників біологічної ефективності. Ця ж тенденція визначена й у сухих сумішах для пудингів та драглеподібних продуктах для ентерального харчування. Висновки: встановлено, що жирнокислотний склад розроблених продуктів є збалансованим, співвідношення між насиченими, моно-та поліненасиченими жирними кислотами у продуктах відповідає направленості продуктів.
  Повний текст PDF - 382.419 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Мотузка Ю.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Мотузка Ю. Жирнокислотний склад продуктів для ентерального харчування / Ю. Мотузка // Технічні науки та технології. - 2017. - № 3. - С. 155-162. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vcndtn_2017_3_20.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Мотузка Юлія Миколаївна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського