Наукова періодика України Вісник фармації


Kriukova A. I. 
The study of the technological and microbiological parameters of a dietary supplement "Оsteovert" / A. I. Kriukova, I. M. Vladymyrova // Вісник фармації. - 2018. - № 2. - С. 41-47. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPhC_2018_2_9
До основних завдань терапії ревматологічних захворювань відносяться мінімізація болю та запалення в суглобах, а також відновлення їх функцій. Тривалість лікування та хронічний перебіг захворювань ускладнюють проведення протизапальної та аналгетичної терапії, яка характеризується негативним впливом нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ) на суглобовий хрящ, а також на органи шлунково-кишкового тракту. У зв'язку з цим актуальним є створення нових ефективних та безпечних засобів рослинного походження, застосування яких передбачає меншу кількість побічних ефектів та можливість більш тривалого терміну застосування. Мета роботи - дослідження технологічних і мікробіологічних показників комбінованого засобу - добавки дієтичної у вигляді м'яких желатинових капсул "Остеоверт" для застосування в ревматології та сухого екстракту гарпагофітуму, який використовується під час її виробництвя. Вибір активних компонентів до складу добавки дієтичної у формі м'яких желатинових капсул "Остеоверт" обгрунтовувався аналітичним оглядом засобів, представлених на фармацевтичному ринку України, що застосовуються у разі захворювань опорно-рухового апарату, та результатами власних фармакологічних досліджень. Проведено дослідження з вивчення технологічних параметрів м'яких капсул "Остеоверт", які сприяють покращанню стану опорно-рухової системи. Діючими речовинами капсул є: глюкозаміну сульфат, хондроїтину сульфат та сухий екстракт коренів гарпагофітуму лежачого. За методиками ДФУ проведено фармакотехнологічні випробування сухого екстракту: фракційний склад, плинність, що характеризується визначенням кута природного укосу та часом висипання, насипний об'єм та об'єм після усадки, здатність до усадки та густина (насипна густина та густина після усадки). З метою розробки технічних умов України для капсул визначено органолептичні показники, однорідність маси для одиниці дозованого лікарського засобу, розпадання. Визначено показники мікробіологічної чистоти для напівпродуктів та капсул "Остеоверт", що відповідали вимогам діючої нормативної документації. Розраховано матеріальний баланс серії капсул "Остеоверт". Висновки: досліджено фармакотехнологічні показники сухого екстракту гарпагофітуму за методиками ДФУ, результати яких використані під час обгрунтування вибору лікарської форми добавки дієтичної "Остеоверт". Розроблено промислову технологію та схему технологічного процесу капсул "Остеоверт", які призначені для використання в раціонах харчування як додаткове джерело глюкозаміну, хондроїтину та гарпагозиду. Для одержаних капсул і сухого екстракту гарпагофітуму визначено мікробіологічні показники якості. Технологію виробництва капсул "Остеоверт" впроваджено за умов ТОВ "ДЗ "ДНЦЛЗ".
  Повний текст PDF - 881.895 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Kriukova A.
  • Vladymyrova I.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Kriukova A. I. The study of the technological and microbiological parameters of a dietary supplement "Оsteovert" / A. I. Kriukova, I. M. Vladymyrova // Вісник фармації. - 2018. - № 2. - С. 41-47. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPhC_2018_2_9.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Владимирова Інна Миколаївна (1982–) (фармацевтичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського