Наукова періодика України Вісник фармації


Goncharova A. A. 
Microbiological studies of the cream for use in the diabetic foot syndrome / A. A. Goncharova, I. I. Baranova, T. P. Osolodchenko // Вісник фармації. - 2014. - № 4. - С. 72-75. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPhC_2014_4_18
Важливою вимогою до розроблюваних лікарських препаратів є мікробіологічна стабільність. З метою запобігання мікробній контамінації препаратів необхідно використовувати ефективні антимікробні консерванти або діючі речовини з високою консервуючою дією. Перспективною антимікробною субстанцією під час розробки засобів для застосування у разі синдрому діабетичної стопи (СДС) є ефірна олія чайного дерева (Melaleuca alternifolia Maid). Проведено мікробіологічне вивчення розробленого крему з <$Ealpha>-ліпоєвою кислотою, сечовиною і олією чайного дерева (ОЧД) для застосування у разі СДС. Дослідження ефективності консервуючої дії ефірної ОЧД проводилося за методикою ДФУ. Критерієм оцінки ефективності консервуючої дії досліджуваних зразків було зниження числа життєздатних клітин мікроорганізмів у препаратах за певний період часу після їх інокуляції. Одержані дані показали, що досліджувані зразки з різною концентрацією ОЧД проявляють антимікробну дію по відношенню до всіх використаних тест-штамів мікроорганізмів. Кількість життєздатних клітин бактерій і грибів зменшувалася у процесі зберігання. Встановлено, що введення ОЧД в концентрації 3 % забезпечує мікробіологічну стабільність препарату згідно з вимогами ДФУ. Ефірна олія чайного дерева в концентрації 3 % за ефективністю консервуючої дії відповідає вимогам критерію "А" ДФУ, що надає змогу не включати до складу розроблюваного препарату додаткові консерванти.
  Повний текст PDF - 373.213 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Goncharova A.
  • Baranova I.
  • Osolodchenko T.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Goncharova A. A. Microbiological studies of the cream for use in the diabetic foot syndrome / A. A. Goncharova, I. I. Baranova, T. P. Osolodchenko // Вісник фармації. - 2014. - № 4. - С. 72-75. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPhC_2014_4_18.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Баранова Інна Іванівна (1975–) (фармацевтичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського