Наукова періодика України Вісник фармації


Materiienko A. S. 
Determination of the food azo dye carmoisine VS chlorpheniramine maleate ion associate structure / A. S. Materiienko, V. O. Grudko, V. A. Khanin, V. A. Georgiyants // Вісник фармації. - 2014. - № 3. - С. 34-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPhC_2014_3_10
Зазначено, що останнім часом для надання товарного вигляду та поліпшення споживчих характеристик лікарських засобів часто застосовують різні допоміжні речовини, в тому числі і барвники. Зазвичай підфарбовують ліки для внутрішнього застосування (таблетки, капсули, сиропи, драже, пастилки та ін.). Найбільш широко у фармацевтичній практиці використовують синтетичні азобарвники - група речовин, одержаних за реакцією азосполучення діазотованих сульфоанілінів і сульфонафтиламінів з ароматичними чи гетероциклічними фенолами. Сполуки даної групи дають яскраві, легко відтворювані кольори, стійкі до дії світла, окисників, відновників, змін pH і менш чутливі до різних видів технологічного впливу. Синтетичні азобарвники після прийому всередину погано всмоктуються з кишечнику, проте вони здатні утворювати іонні асоціати з солями органічних основ, в тому числі і з лікарськими засобами, що може змінювати їх біодоступність. Мета роботи - визначення коефіцієнта розподілу іонного асоціату харчового синтетичного азобарвника кармоїзину з лікарською речовиною хлорофеніраміну малеатом у системі вода - хлороформ та дослідження стехіометричного співвідношення компонентів у цьому іонному асоціаті. Коефіцієнт розподілу в системі вода - хлороформ визначено спектрофотометрично. Він становить 3,44, тобто іонний асоціат краще розчиняється у воді, ніж у хлороформі. Методом ВЕРХ встановлено стехіометричне співвідношення кармоїзину та хлорофеніраміну малеату в утвореному іонному асоціаті, яке становить 1:2.
  Повний текст PDF - 418.734 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Materiienko A.
  • Grudko V.
  • Khanin V.
  • Georgiyants V.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Materiienko A. S. Determination of the food azo dye carmoisine VS chlorpheniramine maleate ion associate structure / A. S. Materiienko, V. O. Grudko, V. A. Khanin, V. A. Georgiyants // Вісник фармації. - 2014. - № 3. - С. 34-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPhC_2014_3_10.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Георгіянц Вікторія Акопівна (1965–) (фармацевтичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського