Наукова періодика України Вісник Полтавської державної аграрної академії


Чернявська Т. О. 
Якісний склад молока корів української червоно-рябої молочної породи / Т. О. Чернявська, Н. О. Ізмайлова // Вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2019. - № 3. - С. 111-116. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPDAA_2019_3_16
Проаналізовано результати досліджень вітчизняних та зарубіжних науковців щодо породних особливостей якісного складу молока корів. Встановлено, що кожній породі характерні певні особливості вмісту в молоці жиру, білка та інших складових. Велику увагу науковці приділено дослідженню вмісту в молоці соматичних клітин, які є показником захворювання корів на мастит. Тварини різних порід мають різні показники їх вмісту, а відповідно і стійкість до цього захворювання. Тому постійний моніторинг цих ознак - важливий захід, спрямований на підвищення конкурентоспроможності молочного скотарства. Саме цим і обумовлені наші дослідження на поголів'ї української червоно-рябої молочної породи, яке утримується в ДП "ДГ АФ "Надія" ІСГПС НААН". Якісні показники визначено в лабораторії Інституту тваринництва Національної академії аграрних наук України на обладнанні фірми Bentley. В результаті проведених досліджень встановлено, що тварини української червоно-рябої молочної породи мають низький вміст жиру та білка в молоці, що залежить від віку корів. Корови-первістки поступалися за вмістом білка, казеїну, сухої речовини та сухого знежиреного молочного залишку повновіковим тваринам. Середній вміст соматичних клітин у молоці відповідав фізіологічній нормі. З віком у тварин збільшується вміст соматичних клітин. Між окремими якісними показниками молока встановлений зв'язок різного напряму та рівня достовірності. Позитивний зв'язок встановлений між вмістом у молоці жиру та білка, жиру та сухої речовини, білка та казеїну, білка та сухого знежиреного молочного залишку. З віком сила зв'язку збільшується. Між кількістю соматичних клітин у молоці та вмістом окремих його компонентів встановлений достовірний негативний кореляційний зв'язок. Подальше вдосконалення української червоно-рябої молочної породи повинно бути спрямоване на покращення якісного складу молока.
  Повний текст PDF - 969.98 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Чернявська Т.
  • Ізмайлова Н.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Чернявська Т. О. Якісний склад молока корів української червоно-рябої молочної породи / Т. О. Чернявська, Н. О. Ізмайлова // Вісник Полтавської державної аграрної академії. - 2019. - № 3. - С. 111-116. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPDAA_2019_3_16.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського