Наукова періодика України | Вісник Львівського університету | ||
Semkiv M. Regulated expression of TPI1 gene for improvement of glycerol formation in the yeast Saccharomyces cerevisiae / M. Semkiv, K. Dmytruk, A. Sibirny // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. - 2016. - Вип. 73. - С. 197-202. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VLNU_biol_2016_73_46 Підвищення продукції гліцерину під час ферментації виноградного сусла дріжджами Saccharomyces cerevisiae може покращувати смак і якість виготовленого вина. Відомо, що відсутність активності ферменту тріозофосфатізомерази (Tpi1) у клітинах дріжджів S. cerevisiae призводить до підвищення продукції гліцерину під час спиртового бродіння, проте водночас виявляє негативний вплив на ріст і стійкість відповідних штамів. Описано конструювання та біохімічний аналіз штаму S. cerevisiae з експресією гена TPI1, що активується під час росту за високої аерації та знижується під час ферментації за анаеробних чи напіванаеробних умов. Промотор гена TPI1 було заміщено на регульований глюкозою і киснем промотор гена CYC1, що кодує цитохром c. Така заміна призводила до суттєвого зниження активності тріозофосфатізомерази за умов, коли достатня кількість глюкози (2 % і більше) була додана до середовища для культивування дріжджів. Одержаний рекомбінантний штам S. cerevisiae продукував удвічі більше гліцерину у порівнянні з вихідним штамом за умов ферментації. Цей штам може бути використано для виробництва вина з покращеними органолептичними характеристиками. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Semkiv M. Regulated expression of TPI1 gene for improvement of glycerol formation in the yeast Saccharomyces cerevisiae / M. Semkiv, K. Dmytruk, A. Sibirny // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. - 2016. - Вип. 73. - С. 197-202. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VLNU_biol_2016_73_46.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |