Наукова періодика України Вісник Львівського університету


Капрельянц Л. 
Функціональні продукти і нутрицевтики – сучасні підходи харчової науки / Л. Капрельянц // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. - 2016. - Вип. 73. - С. 441. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VLNU_biol_2016_73_122
Головна особливість сучасних харчових технологій, і тим більше харчових технологій майбутнього, полягає в тому, що, на відміну від технологій початку XX ст. вони у переважній більшості спираються на досягнення фундаментальної науки. Сьогодні розвиток виробництва харчових продуктів немислимий без фундаментальних наукових досліджень і високотехнологічних промислових систем. Справді, харчові технології майбутнього - це нова сировина і нові властивості традиційної сировини, нові способи перетворення вихідної сільськогосподарської сировини, рослинного і тваринного походження в харчові продукти, нові рецептури продуктів харчування, нові пакувальні матеріали, які забруднюють навколишнє середовище, гнучкі технології, що забезпечують широкий асортимент харчових продуктів і їх високу якість. Таким чином, сьогодні життєво необхідно в Україні розробляти концептуальні основи харчових технологій майбутнього, створювати наукову базу майбутніх винаходів і шляхів їх інженерної реалізації. Головним із таких напрямів є створення і розвиток науково обгрунтованої концепції функціональних харчових продуктів в Україні. Із сучасних концепцій під цим терміном розуміють такі продукти харчування, які призначені для систематичного споживання у складі харчових раціонів усіма віковими групами здорового населення, з метою зниження ризику розвитку захворювань, пов'язаних з харчуванням, збереженням і поліпшенням здоров'я завдяки їх наявності у складі фізіологічно функціональних харчових інгредієнтів. У майбутньому функціональні продукти, безумовно, ввійдуть у повсякденне життя кожної людини. Це єдиний спосіб, який реально надає змогу розв'язати глобальну проблему оптимізації харчування, збереження здоров'я і продовження життя людини. Тому сьогодні зусилля учених всього світу спрямовані на розробку і виробництво новітніх функціональних продуктів. Одним із найважливіших наукових напрямів ОНАХТ є фундаментальні і практичні основи високих технологій виробництва здорових продуктів харчування, нові нетрадиційні підходи і вдосконалення традиційних технологій виробництва функціональних продуктів.
  Повний текст PDF - 224.475 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Капрельянц Л.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Капрельянц Л. Функціональні продукти і нутрицевтики – сучасні підходи харчової науки / Л. Капрельянц // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. - 2016. - Вип. 73. - С. 441. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VLNU_biol_2016_73_122.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Капрельянц Леонід Вікторович (1949–) (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського