Наукова періодика України | Україна. Здоров'я нації | ||
Якубовська І. А. Вплив персоніфікованого харчування на вміст ліпідів у крові хворих з ураженнями жовчного міхура на фоні ожиріння з урахуванням компонентного складу тіла / І. А. Якубовська // Україна. Здоров'я нації. - 2016. - № 3. - С. 94-98. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Uzn_2016_3_19 Мета роботи - вивчити вміст ліпідів у крові хворих із захворюваннями жовчного міхура на фоні ожиріння з урахуванням компонентного складу тіла та вплив лікування із застосуванням персоніфікованого харчування на їх рівень у крові. Обстежено 124 хворі із хронічними захворюваннями жовчного міхура на фоні ожиріння. Проаналізовано характер харчування, клінічні й антропометричні показники: індекс маси тіла, обводу талії, склад тіла, біохімічні, лабораторні та інструментальні дослідження. Для оцінки стану ліпідного обміну проведено визначення в крові вмісту ліпідів: загального холестерину, тригліцеридів, холестерину ліпопротеїдів низької щільності, холестерину ліпопротеїдів дуже низької щільності, холестерину ліпопротеїдів високої щільності до та через 4 місяці після закінчення лікування. В обстежених хворих виявлено дисліпідемію з підвищеним вмістом у крові загального холестерину, холестерину ліпопротеїдів низької щільності, тригліцеридів, зі зниженою концентрацією холестерину ліпопротеїдів високої щільності. Зміни вмісту ліпідів у крові були більш вираженими в пацієнтів зі зниженою масою м'язової тканини. Висновки: зменшення відсотка м'язової тканини у хворих із хронічними захворюваннями жовчного міхура на фоні ожиріння супроводжується значними порушеннями вмісту ліпідів крові. Персоніфіковане харчування зі збільшенням вмісту повноцінного білка на фоні зниженої квоти вуглеводів у поєднанні з адекватними та різноманітними фізичними навантаженнями сприяє нормалізації компонентного складу тіла і вмісту ліпідів крові. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Якубовська І. А. Вплив персоніфікованого харчування на вміст ліпідів у крові хворих з ураженнями жовчного міхура на фоні ожиріння з урахуванням компонентного складу тіла / І. А. Якубовська // Україна. Здоров'я нації. - 2016. - № 3. - С. 94-98. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Uzn_2016_3_19.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |