Наукова періодика України Упаковка


Шредер В. Л. 
Пакування харчових продуктів у гнучкі пакувальні матеріали / В. Л. Шредер, О. М. Гавва, В. М. Кривошей // Упаковка. - 2013. - № 2. - С. 46-49. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Upakovka_2013_2_11
Класифіковано властивості ГПМ, розглянуто фізичні властивості ГПМ та основні методи їх визначення. Показано вплив неплощинності та скручуваності на роботу загорткового обладнання (ЗО). Розглянуто фізико-механічні властивості ГПМ, здатність утримувати складку, ступінь збереження початкової деформації та методи їх визначення. Показано, що здатність збереження перекрутки й утримування перекрученого стану є початковою оцінкою можливості використання ГПМ під час пакування продукції на ЗО.Розглянуто процес пакування продукції в гнучкі пакувальні матеріали (ГПМ) як взаємодію трьох компонентів: самої продукції, ГПМ і робочих органів фасувально-пакувального обладнання. Розглянуто види ГПМ та їх характеристики, гнучкість і жорсткість, які безпосередньо впливають на технологічні операції фасування та пакування. Визначені методи оцінювання жорсткості цих матеріалів, показано залежність жорсткості від товщини та модуля пружності для різних за структурою ГПМ (одношарові, біорієнтовані та ламіновані плівки з різних полімерів). Показано можливість використання одержаних результатів для визначення оптимальної товщини ГПМ за його заданої жорсткості, а також для проектування та модернізації фасувально-пакувального обладнання у разі використанні конкретних ГПМ визначеної структури, жорсткості та товщини.Наведено дані про властивості поверхні гнучких пакувальних матеріалів (ГПМ), а саме статичний і кінетичний коефіцієнти тертя, шорсткість, липкість, рівень поверхні енергії та методи їх визначення. Показано, що зварюваність цих матеріалів визначається міцністю зварного шва, показником Хот Тек Тест (липкість під час зварювання), термічною усадкою. Визначено електричні властивості ГПМ, які впливають на їх електризованість. Показано, як усі ці властивості впливають на ефективну роботу фасувально-пакувального обладнання.Проаналізовано властивості харчових продуктів як об'єктів пакування. У процесі фасування та пакування продукції на неї діють як зовнішні, так і внутрішні навантаження, які викликають деформацію продукту. Для визначення раціональних параметрів робочих органів ФПО необхідно знати функціональні залежності між зовнішніми напруженнями та деформацією. У зв'язку з тим що харчові продукти - це, зазвичай, складні дисперсні системи, для оцінювання впливу виду продукції на параметри та конструкцію робочих органів ФПО необхідно знати основні фізико-механічні характеристики продукції. До однієї з великих та багатотоннажних груп харчових продуктів відносять сипучі продукти. Вони різноманітні за біологічним і хімічним складом і відрізняються широким спектром фізико-механічних властивостей. Проаналізовано основні фізико-механічні властивості сипучих продуктів, які істотно впливають на конструкцію та силові параметри ФПО, а також на якість пакування.Наведено аналіз таких основних фізико-механічних властивостей рідких продуктів: плинність, в'язкість, об'ємна вага та об'ємна маса, поверхневий натяг, вміст у рідинах газів, піноутворювальна здатність. Ці властивості істотно впливають на точність дозування та час фасування, а також на якість пакування.Наведено аналіз фізичних і механічних властивостей в'язких, пластичних і штучних продуктів. Обгрунтовано, що без знань показників фізичних і механічних властивостей цих видів продуктів складно або практично неможливо вибрати ефективну конструктивну схему фасувально-пакувального обладнання та забезпечити оптимальні режими фасування та пакування в гнучкі пакувальні матеріали.Розглянуто різні види впливу навколишнього середовища, які призводять до змін у складі харчів і змінюють їх властивості. Проаналізовано різні засоби захисту харчових продуктів від цих впливів за допомогою створення в упаковці захисного середовища. Наведено приклади різних видів упаковки з таким захисним середовищем, показано їх переваги, недоліки, застосування. Надано характеристики різних газів та їх вплив на харчові продукти під час використання їх як складових захисного середовища в м'якій упаковці з гнучких пакувальних матеріалів.Наведено інформацію про компоненти газового мікросередовища, яке використовується під час пакування продукції в газонаповнену упаковку. Надано характеристику та проаналізовано вплив на упаковану продукцію таких газових компонентів: O2, N2, CO2, CO та інші. Надано рекомендації з використання газових сумішей конкретного складу для пакування широкої гами продукції. Розглянуто деякі особливості пакування продукції в газонаповнену упаковку з модифікованим газовим середовищем.Наведено різні види м'якої упаковки з гнучких пакувальних матеріалів. Розглянуто упаковки з регульованим мікросередовищем усередині них. Серед них: вакуумна упаковка; з контрольованим газовим середовищем; з активно регульованим мікросередовищем; із саморегулювальним газовим середовищем; із внутрішнім стерилізованим середовищем. Наведено переваги та недоліки кожного виду упаковки, приклади їх застосування.Проаналізовано основні способи пакування продукції в гнучкі пакувальні матеріали. Розглянуто спосіб із використанням попередньо виготовленої споживчої тари, а також попередньо підготовлених флат. Наведено варіанти конструктивного виконання стандартних пакетів і способи виконання затворів на пакетах. Указано на матеріали, з яких виготовляють такі пакети. Надано описання всіх конструктивних особливостей.Проаналізовано різні види упаковок, які виготовлено з рулонних гнучких пакувальних матеріалів. Серед них пакети і обгортки різної форми та різноманітними конструктивними елементами, зокрема закупорювальними. Надано характеристику цих видів упаковки, технологічні схеми пакувального обладнання для їх виготовлення. Розкрито особливості розробки нових видів упаковок з рулонних матеріалів.Наведено основні конструктивні елементи упаковки-обгортки для харчових продуктів. Розкрито технологічні схеми пакування та різні види обладннання. Серед них машини для пакування в упаковку-обгортку "флоу пак" із двох та одного рулону гнучких пакувальних матеріалів, у регульованому газовому середовищі, в упаковку типу "сендвіч".Зазначено, що дрібноштучна харчова продукція характеризується малими та стабільними розмірами, правильною геометричною формою, близькою до паралелепіпеда, куба, кулі, циліндра тощо. Для поштучного пакування таких виробів широко застосовують машини-автомати обгорткового типу. Наведено типові та широко використовувані способи обгортання дрібноштучних виробів та аналіз конструктивних виконань машин-автоматів, що реалізують ці способи обгортання.Зазначено, що штучні харчові продукти характеризуються геометричними розмірами і масою. Крім цього такі вироби, як об'єкти пакування, розглядаються у вигляді пружнопластичних тіл, причому під час виконання операцій пакування не повинно відбуватися деформацій продукту. Дана умова зумовлює значення зовнішніх навантажень з боку гнучких пакувальних матеріалів і робочих органів фасувально-пакувального обладнання. Розглянуто різні види упаковки-обгортки та обладнання для пакування в гнучкі пакувальні матеріали штучних продуктів (хлібобулочні вироби, м'ясо, сир тощо).Зазначено, що крім широко застосовуваних пакувальних машин типу "флоу-пак" для штучних і дрібноштучних харчових виробів у деяких випадках застосовують пакування за допомогою методу обгортання у 2 та більше шарів гнучкого пакувального матеріалу (ГПМ). Крім обгортання у ГПМ значна частка різних видів харчових продуктів пакується у попередньо виготовлені пакети. Пакування в такі пакети можна здійснювати як в атмосферному середовищі, так і у вакуумі та модифікованому газовому середовищі. Проаналізовано технологічні процеси та конструктивні виконання машин для пакування харчових продуктів як у багатошарові обгорткові пакувальні матеріали, так і у попередньо виготовлені м'які пакети.
  Повний текст PDF - 480.011 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Шредер В.
  • Гавва О.
  • Кривошей В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Шредер В. Л. Пакування харчових продуктів у гнучкі пакувальні матеріали / В. Л. Шредер, О. М. Гавва, В. М. Кривошей // Упаковка. - 2013. - № 2. - С. 46-49. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Upakovka_2013_2_11.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Гавва Олександр Миколайович (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського