Наукова періодика України Український журнал з проблем медицини праці


Чудновець А. Я. 
Вплив виробничого середовища на формування біологічного фактора в умовах сільськогосподарського виробництва / А. Я. Чудновець, В. Г. Цапко, М. Ю. Стеренбоген, В. В. Папач // Український журнал з проблем медицини праці. - 2014. - № 1. - С. 60-65. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ujpmp_2014_1_10
Біологічний фактор представляє собою комплекс біологічно активних речовин, здатних несприятливо впливати на людину в навколишньому або виробничому середовищі, а також є чинником професійного ризику для здоров'я працюючих. Найбільша вірогідність впливу біологічного фактора на робочих існує в основних професіях сільського господарства. Це роботи в рільництві по обробці та переробці сільськогосподарських культур, при вирощуванні та догляді за тваринами, на переробних підприємствах тощо. Визначення основних особливостей та закономірностей формування біологічного фактора в трьох галузях сільського господарства, таких як тваринництво (тваринницькі ферми м'ясо-молочного спрямування та свиноферми), підприємства з переробки рослинної сировини на біопаливо (на прикладі ріпака) та кормовиробництво. На підприємствах був використаний комплексний підхід та проведено порівнювальний аналіз умов праці із застосуванням гігієнічних, бактеріологічних та мікологічних, а також статистичних методів досліджень. Було встановлено, що для галузей сільськогосподарського виробництва біологічний фактор є ведучим. Формування даного фактора залежить від специфіки виробництва, характеру технологічних операцій, що виконуються, ступеня механізації процесу, виду та якості сировини, що використовується або переробляється. На формування даного фактора впливають мікрокліматичні показники та пиловий фактор. Мікробний склад повітря виробничих приміщень, його кількісні та якісні характеристики формуються за рахунок видів мікроорганізмів, що контамінують сировину. Наявність у виробничому середовищі високих концентрацій і широкого спектра мікроорганізмів, що можуть проявляти інфекційну, алергенну, токсичну та канцерогенну дію, можна вважати потенційним фактором ризику у виникненні професійно обумовлених і професійних захворювань для працівників у різних галузях аграрного сектора виробництва. За результатами досліджень розроблені та впроваджені інформаційні листи з рекомендаціями на підприємствах та по галузям.
  Повний текст PDF - 513.662 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Чудновець А.
  • Цапко В.
  • Стеренбоген М.
  • Папач В.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Чудновець А. Я. Вплив виробничого середовища на формування біологічного фактора в умовах сільськогосподарського виробництва / А. Я. Чудновець, В. Г. Цапко, М. Ю. Стеренбоген, В. В. Папач // Український журнал з проблем медицини праці. - 2014. - № 1. - С. 60-65. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Ujpmp_2014_1_10.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Чудновець Алла Ярославівна (медичні науки)
  • Стеренбоген Марина Юріївна (1955–) (медичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського