Наукова періодика України Український неврологічний журнал


Малик С. Л. 
Споживання вітаміну D з продуктами харчування та ризик розвитку множинного склерозу в популяції Вінницької області / С. Л. Малик // Український неврологічний журнал. - 2015. - № 1. - С. 51-55. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UNJ_2015_1_10
Мета роботи - вивчити взаємозв'язок між недостатнім споживанням з їжею вітаміну P у дитинстві та підлітковому віці й ризиком розвитку множинного склерозу (МС) у популяції Вінницької області. Проведено популяційне дослідження за методом "випадок - контроль" у Вінницькій області. Здійснено анкетування 109-ти пацієнтів із МС (середній вік - (<$E37,2~symbol С~8,9>) року; 72,5 % жінок) та 109-ти здорових респондентів. Для розрахунку відношення шансів (ВШ) та 95 % довірчого інтервалу (Ді) використано логістичний регресійний аналіз. Більша тривалість експозиції сонячних променів у дитинстві та підлітковому віці асоціюється зі зменшенням ризику МС (ВШ 0,32; 95 % ДІ 0,19 - 0,56 - для зв'язку між впливом сонця влітку та МС; ВШ 2,94; 95 % ДІ 1,62 - 5,34 - для зв'язку між впливом сонця взимку і МС). Споживання риби, яєчного жовтка та молока двічі на тиждень чи частіше і сиру частіше ніж 4 рази на тиждень також асоціюється зі зниженням ризику розвитку МС (відповідно ВШ 3,82, 95 % ДІ 1,99 - 7,32; ВШ 3,2, 95 % ДІ 1,69 - 6,05; ВШ 7,86, 95 % ДІ 3,6 - 17,16; ВШ 8,33, 95 % ДІ 4,27 - 16,3; p << 0,001, з поправкою на тривалість сонячної інсоляції влітку). Протективний ефект харчових домішок з вітаміном D виявлено у підгрупі респондентів, котрі повідомили про малу тривалість експозиції сонячних променів влітку та/або взимку в дитячому та підлітковому віці. Висновки: більша тривалість сонячної експозиції та адекватне споживання вітаміну й з їжею в дитячому і підлітковому віці асоціюються зі зниженням ризику розвитку МС у дорослому віці.
  Повний текст PDF - 143.119 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Малик С.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Малик С. Л. Споживання вітаміну D з продуктами харчування та ризик розвитку множинного склерозу в популяції Вінницької області / С. Л. Малик // Український неврологічний журнал. - 2015. - № 1. - С. 51-55. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UNJ_2015_1_10.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Малик Світлана Леонідівна (медичні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського