Наукова періодика України | Ukrainian food journal | ||
Pozdniakova E. Development trends and risk factors of meat global exports / E. Pozdniakova, V. Pozdniakov, A. Brench // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 3. - С. 645-658. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_3_18 Мета дослідження - виявлення й аналіз найбільш значущих факторів господарського ризику та побудова математичної моделі, яка описує їхній вплив на обсяг експорту м'ясної продукції. Об'єктом дослідження був світовий ринок м'яса та м'ясопродуктів. Предметом дослідження - фактори господарського ризику, що виникають у сфері експортних відносин. Оцінку впливу факторів ризику проведено на підставі кореляційно-регресійного аналізу. Обсяг світового експорту м'яса та м'ясних продуктів із 2013 по 2017 р. збільшився на 3,16 млн тонн. За цей період нарощування обсягів експорту відбулося переважно завдяки основним регіонам-експортерам: США, Бразилії, країнам ЄС, Канаді, Таїланду та Новій Зеландії. При цьому спостерігалося скорочення експорту з Австралії, Індії, Китаю, Аргентини. Світовий експорт свинини в 2017 р. склав 8,23 млн т, що на 1,1 млн т, або 15,59 % вище за рівень 2013 р. У процесі аналізу встановлено зростання експортних поставок м'яса яловичини за аналізований період на 22,6 %. Збільшився світовий обсяг експорту м'яса птиці, який за аналізований період зріс із 12,4 млн т у 2013 р до 13,13 млн т у 2017 р. (зростання склало 105,9 %). Світові обсяги експорту баранини зросли незначно - на 1,0 %. Виявлено та кількісно оцінено основні фактори ризику, що обмежують обсяги експорту: зміна цін на корми для тварин, поширення різних захворювань епідеміологічного характеру на території країн-експортерів, рівень державної підтримки сільського господарства, волантильності валютного курсу. Кореляційний аналіз обсягів експорту Європейського Союзу показав його залежність від середньої вартості кормів на 1 кг забійної ваги (значення коефіцієнта кореляції - 0,87) і рівня державної підтримки сільського господарства (значення коефіцієнта кореляції - 0,56). Ці фактори варіювання визначено як значущі та використано для регресійного аналізу. Побудована регресійна модель описує залежність обсягів експорту м'яса та м'ясопродуктів від зміни найбільш впливових факторів варіювання таким чином: зростання середньої вартості кормів (на 1 кг забійної ваги) на 1 дол. США знизить обсяг експорту країн ЄС на 2,52 млн т; збільшення рівня державної підтримки сільського господарства ( % від ВВП) на 1 % забезпечить зростання обсягу експорту на 3,85 млн т. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Pozdniakova E. Development trends and risk factors of meat global exports / E. Pozdniakova, V. Pozdniakov, A. Brench // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 3. - С. 645-658. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_3_18. Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |