Наукова періодика України Ukrainian food journal


Oseyko M. 
Chemical aspects of the composition of industrial hemp seed products / M. Oseyko, N. Sova, M. Lutsenko, V. Kalyna // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 3. - С. 544-558. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_3_11
Мета роботи - дослідження теоретичних і експериментальних аспектів хімічного складу та якості продуктів із насіння конопель, включаючи процеси окиснення в оліях, насінні та продуктах переробки. Матеріали дослідження - насіння промислових конопель сорту "Глесія", пресова олія та олійні композиції, обрушене насіння конопель. Показники якості досліджуваних матеріалів оцінювали за загальноприйнятими методиками та Кодексом Аліментаріус. Отримані конопляні олії за вмістом жирних кислот, фосфоліпідів, вітамінів А і Е володіють підвищеною біологічною цінністю, а за вмістом токоферолів суттєво переважають соняшникову, кунжутну та амарантову олії. За антиоксидантною стійкістю кращим є зразок пресової олії ММ60. Співвідношення есенціальних жирних кислот наближено до ідеального: омега-6 і омега-3 як 3,0:1 - 3,7:1, тоді як в лляній олії - 1:3,6. Конопляна олія також містить біологічно цінну гамма-ліноленову кислоту. Методом спектрофотометрії підтверджено наявність каротиноїдів і хлорофілів у пресовій конопляній олії. Вміст вітаміну А в олії становить 78 мг/кг, вітаміну Е (сумарного) - 562,8 мг/кг. За хімічними показниками конопляна олія краще зберігається за температури 8 +- 2 <^>oC без доступу світла. Отримані конопляна олія та олійні композиції мають хорошу якість. Кращою є композиція зі значенням пероксидного та кислотного числа меншим за 1 і підвищеним виходом олії. Якість насіння конопель без оболонки покращується, якщо порівняти з вихідним насінням. Вміст олії та протеїну збільшився у 1,5 разу, макро- та мікроелементів: фосфору у 1,5, феруму - в 1,25, цинку і кобальту - у 2 рази. Конопляне насіння без оболонки має високий вміст незамінних амінокислот і підвищений вміст лізину, який зазвичай є дефіцитним. Зроблено висновки, що конопляну олію та обрушене насіння конопель доцільно використовувати у виробництві функціональних харчових продуктів.
  Повний текст PDF - 624.613 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Oseyko M.
  • Sova N.
  • Lutsenko M.
  • Kalyna V.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Oseyko M. Chemical aspects of the composition of industrial hemp seed products / M. Oseyko, N. Sova, M. Lutsenko, V. Kalyna // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 3. - С. 544-558. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_3_11.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського