Наукова періодика України Ukrainian food journal


Keskin I 
Determination of the shelf life of smoked sea bass (Dicentrarchus labrax linaeus, 1758) marinade stored under refrigerated conditions (4 °С) / I Keskin, B. Kostekli, A. Eyuboglu, Y. Kaya // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 2. - С. 294-306. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_2_9
Для дослідження якості за органолептичними, хімічними та мікробіологічними показниками і термінів зберігання були підготовлені два різних маринади (звичайний і копчений) із морським окунем. Риба, що постачається з аквакультурного закладу, була доставлена в лабораторію за умов холодного зберігання й очищена до філе. Першу групу (група А: звичайна) вводили в маринований розчин (співвідношення риба : розчин - 1:2, 1,68 % спиртового оцту, 6,4 % солі та 0,01 % лимонної кислоти) протягом 5 днів. У другій групі (група В: копчена) рибу коптили і повітря охолоджували до температури навколишнього середовища. У маринаді холодні рибні філе (співвідношення риба : розчин - 1:2, 1,2 % спиртового оцту, 5,5 % солі та 0,01 % лимонної кислоти) знаходилися протягом 2 днів. За результатами хімічних аналізів визначено значення TBA - 0,26 +- 0,01 mgMDA/kg у сировині. У кінці дослідження ця величина склала 4,38 +- 0,05 mgMDA/kg у групі А (5-й місяць) і 3,05 +- 0,02 mgMDA/kg у групі B (7-й місяць). За результатами мікробіологічних аналізів кількість МАФАМ становила 2,00 +- 0,04 CFU/g у сировині, але загальна кількість бактерій і дріжджових грибів була меншою 10 CFU/g протягом періоду зберігання. У процесі дослідження бактерії коліформи (БГКП) не виявлені. П'ять досвідчених експертів оцінили органолептичні показники продукції (колір, запах, текстуру, смак). Обидві групи отримали високі оцінки на початку, але група А отримала низькі оцінки в 5-у місяці зберігання, а група В мала низькі бали на 7-у місяці і втратила якість. У результаті маринад копченого морського окуня був оцінений вище, ніж звичайний, до того ж, термін зберігання маринаду копченого морського окуня був довшим, ніж звичайного.
  Повний текст PDF - 839.966 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Keskin I.
  • Kostekli B.
  • Eyuboglu A.
  • Kaya Y.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Keskin I Determination of the shelf life of smoked sea bass (Dicentrarchus labrax linaeus, 1758) marinade stored under refrigerated conditions (4 °С) / I Keskin, B. Kostekli, A. Eyuboglu, Y. Kaya // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 2. - С. 294-306. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_2_9.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського