Наукова періодика України Ukrainian food journal


Goranova Z. 
Antioxidant properties and color characteristics of sponge cakes containing functional components / Z. Goranova, M. Baeva, R. Vrancheva, T. Petrova, S. Stefanov // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 2. - С. 260-270. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_2_6
Досліджено вплив функціональних компонентів (топінамбур, лушпиння какао та пшениці-однозернянки) на колір, антиоксидантні та функціональні властивості бісквітних коржів. Антиоксидантну активність бісквітних коржів оцінювали методами ABTS, CUPRAC, FRAP і DPPH. Аналіз проб також включав вимірювання властивостей кольору в системі кольоровості CIEL<^>*a<^>*b<^>* з використанням колориметра. Найменша антиоксидантна активність спостерігалася в 100-відсотковому пшеничному борошні (контроль), оціненому чотирма методами. Однак антиоксидантна активність не виявлена методом DPPH. Антиоксидантну активність борошна з какао-лушпинням порошку та печива з лушпинням какао досліджено чотирма методами для різних механізмів антиоксидантної дії. Антиоксидантна активність функціональних компонентів - порошок какао - лушпиння та цільнозернового борошна пшениці-однозернянки, що визначається CUPRAC-аналізом, склала 203,75 +- 0,55 мМ TE/г DM; 117,94 +- 0,24 мМ TE/г DM, а згідно з ABTS-аналізом - 107,5 +- 0,68 мМ TE/г DM; 520,85 +- 5,71 мМ TE/г DM відповідно. Бісквіт із 50 % цільнозернового борошна пшениці-однозернянки можна розглядати як функціональний продукт із більш ефективними антиоксидантними властивостями. Яскравість (58,50 +- 7,43), значення показників кольору a<^>* (9,90 +- 1,93) і b<^>* (26,31 +- 0,85) для контролю скоринки істотно не відрізнялися від показників бісквіту з цільнозернового борошна з пшениці-однозернянки (L<^>* = 60,48 +- 6,27; a<^>* = 9,42 +- 1,69; b<^>* = 25,68 +- 1,44), тому що каротиноїди і лютеїн надають гарне наближення до кольору, якого надає бісквіту цільнозернове борошно з пшениці-однозернянки. Колір середини м'якуша на контрольному зразку був подібним до кольору бісквіту з цільнозернового борошна пшениці-однозернянки. Згідно з результатами, бісквіт із топінамбуром (<$E DELTA E~=~6,62>) і какао-лушпинням (<$E DELTA E~=~23,53>) має загальну різницю кольорів, яка помітна для людського ока. Встановлено, що бісквіт із цільнозерновим борошном із пшениці-однозернянки має ефективні антиоксидантні властивості. Колір контрольних зразків був подібним до кольору бісквіту з цільнозернового борошна пшениці однозернянки.
  Повний текст PDF - 1.085 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Goranova Z.
  • Baeva M.
  • Vrancheva R.
  • Petrova T.
  • Stefanov S.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Goranova Z. Antioxidant properties and color characteristics of sponge cakes containing functional components / Z. Goranova, M. Baeva, R. Vrancheva, T. Petrova, S. Stefanov // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 2. - С. 260-270. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_2_6.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського