Наукова періодика України Ukrainian food journal


Mihoub F. 
Bioactivity of Algerian palm dates Phoenix dactylifera L. / F. Mihoub, F. Gourchala, S. Toumi // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 2. - С. 249-259. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_2_5
Мета дослідження - оцінка in vitro фітохімічного профілю та антибактеріальної активності плодів алжирських фінікових пальм, що відносяться до роду Phoenix dactylifera L. Фітохімічний аналіз якісних і кількісних (тотальних поліфенолів, флавоноїдів і антиоксидантної активності) проводили на водних і метанольних екстрактах семи сортів фініків з метою оцінки антибактеріальної активності проти штамів Staphylococcus aureus ATCC 25923 і штамів Escherichia coli ATCC 25922. Фітохімічний скринінг водних і метанольних екстрактів показав наявність декількох сімейств хімічних сполук, таких як катехіновітаніни, сапоніни і терпеноїди в семи варіантах фініків. Скринінг цих екстрактів виявляє незначні якісні відмінності з перевагою сапонінів у водному екстракті, у той час як терпеноїди наявні у великій кількості в метанольному екстракті. Кількісна характеристика екстрактів показала достовірно високі рівні (p << 0,05) у метанольному екстракті з: 85,8 +- 0,8 до 275 +- 0,07 мг еквіваленту галової кислоти/100 г, 36,9 +- 0,3 до 70,1 +- 0,9 мг еквіваленту кверцитину/100 г і 18,5 +- 0,9 до 58,5 +- 0,5 % 66,1 +- 0,2 до 189 +- 0,09 мг еквіваленту галової кислоти/100 г, 29,1 +- 0,5 до 50,8 +- 0,6 мг еквіваленту кверцитину/100 г до 14,7 +- 0,4 до 41 +- 0,1 % у водних екстрактах для загальних поліфенолів, флавоноїдів і знижувальної потужності відповідно. У ході дослідження сприйнятливості видів бактерій до різних екстрактів плодів P. dactylifera L. методом дифузії агарових свердловин визначено максимальний діаметр зони інгібування - 43,0 +- 1,0 і 26,3 +- 1,5 мм для метанольного екстракту сорту Tamesrit проти S. aureus і Штаму E. coli відповідно. Мінімальні інгібувальні концентрації становили від 0,08 г/мл для метанольного екстракту сорту H'mira проти E. coli до менш ніж 0,04 г/мл для метанольних екстрактів сортів Tamesrit, Akerbouch і Bent Kbalaпроти S. aureus. Враховуючи вміст поліфенолів, флавоноїдів і антиоксидантну активність екстрактів фініків, можна зробити висновок, що цей продукт може бути відмінним джерелом антиоксидантів і біоконсерватів.
  Повний текст PDF - 1.341 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Mihoub F.
  • Gourchala F.
  • Toumi S.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Mihoub F. Bioactivity of Algerian palm dates Phoenix dactylifera L. / F. Mihoub, F. Gourchala, S. Toumi // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 2. - С. 249-259. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_2_5.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського