Наукова періодика України Ukrainian food journal


Fidan H. 
Characterization of aromatic compounds and antimicrobial properties of four spice essential oils from family Lamiaceae / H. Fidan, S. Stankov, T. Ivanova, A. Stoyanova, S. Damyanova, S. Ercisli // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 2. - С. 227-238. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_2_3
Представники родини Lamiaceae широко використовуються у харчовій промисловості, оскільки характеризуються високим вмістом ароматичних сполук. Оцінено хімічний склад та антибактеріальну активність ефірних олій чебрецю (Thymus vulgaris L.), розмарину (Rosmarinus officinalis L.), м'яти (Mentha spicata L.) і базиліку (Ocimum basilicum L.). Процентний вміст летких компонентів, отриманих методом ГХ-МС-аналізу ефірної олії чебрецю, містить тимол (37,90 %) і <$E gamma>-терпінен (19,44 %). Визначено вміст евкаліптолу (19,89 %) і камфори (16,86 %) в ефірній олії розмарину та карвону (50,23 %) і лимонену (13,90 %) в ефірній олії м'яти. Відмінності в кількісному та якісному складі ефірних олій та їх ароматичних компонентів, якщо порівняти з попередніми дослідженнями, ймовірно, пояснюються різними екологічними та генетичними факторами, різними хіміотипами та статусом живлення рослин, а також іншими факторами, які можуть впливати на їх склад. З'ясовано, що найбільш чутливим бактеріальним штамом є Escherichia coli. Ефірні олії м'яти і розмарину мають найбільш виражену антибактеріальну активність щодо Escherichia coli (із зонами інгібування 32 і 30 мм). Отримані результати можуть слугувати під рунтям для поглибленого вивчення хімічного складу та антимікробних властивостей різних членів родини Lamiaceae з огляду на їх широке застосування в харчовій технології.
  Повний текст PDF - 365.443 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Fidan H.
  • Stankov S.
  • Ivanova T.
  • Stoyanova A.
  • Damyanova S.
  • Ercisli S.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Fidan H. Characterization of aromatic compounds and antimicrobial properties of four spice essential oils from family Lamiaceae / H. Fidan, S. Stankov, T. Ivanova, A. Stoyanova, S. Damyanova, S. Ercisli // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 2. - С. 227-238. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_2_3.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського