Наукова періодика України Ukrainian food journal


Dulka O. 
Using of clinoptilolite, activated charcoal and rock crystal in water purification technology to enhance the biological value of bread kvass / O. Dulka, V. Prybylskyi, S. Oliinyk, A. Kuts, O. Vitriak // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 2. - С. 307-316. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_2_10
Визначено вплив підготовленої за допомогою клиноптилоліту, гірського кришталю та активного вугілля водопровідної питної води на вітамінний склад сусла і квасу. Проаналізовано квас, який отримували шляхом ферментації квасного сусла на житній основі дріжджами Saccharomyces cerevisiae МП-10. Сухі речовини визначено ареометричним методом, вміст вітамінів за здатністю тест-культур рости за наявності певних вітамінів. Тіамін і рибофлавін визначено флуорометричним методом. У підготовленій воді вміст загального заліза становив 0,01 мг/дм<^>3, загальна жорсткість - 1,1 ммоль/дм<^>3, перманганатна окиснюваність - 0,5 мг O2/дм<^>3. Характер бродіння був схожим для обох зразків. У цьому випадку загальна тривалість бродіння дослідного зразка була на 13 % меншою, що пояснюється зниженням кількості вітамінів у вихідному суслі. Мінеральний склад води суттєво впливав на вміст вітамінів у вихідному та збродженому суслі і квасі, зокрема кількість тіаміну та рибофлавіну у дослідних зразках збільшувався в середньому у 2,5 разу, вміст фолієвої кислоти у 5 разів, що можна пояснити утворенням в контрольному зразку нерозчинних у воді комплексів із двовалентними металами. У разі використання модельних розчинів із показником загальної жорсткості 5 ммоль/дм<^>3 вміст тіаміну в збродженому суслі знизився в 6,7 разу, якщо порівняти з суслом на демінералізованій воді. Для забезпечення високого вмісту вітамінів у квасі, зокрема тіаміну, рибофлавіну та фолієвої кислоти технологічна вода повинна мати загальну жорсткість не більше 1 ммоль/дм<^>3 і не містити іонів заліза. Встановлено, що використання підготовленої води забезпечує збільшення вмісту вітамінів у квасі та отримання продукту з прийнятним для фізіологічних потреб організму людини співвідношенням.
  Повний текст PDF - 1.128 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Dulka O.
  • Prybylskyi V.
  • Oliinyk S.
  • Kuts A.
  • Vitriak O.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Dulka O. Using of clinoptilolite, activated charcoal and rock crystal in water purification technology to enhance the biological value of bread kvass / O. Dulka, V. Prybylskyi, S. Oliinyk, A. Kuts, O. Vitriak // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 2. - С. 307-316. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_2_10.

    Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
    (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  • Олійник Світлана Валентинівна (фармацевтичні науки)
  • Олійник Світлана Георгіївна (технічні науки)
  • Вітряк Оксана Павлівна (технічні науки)
  •   Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського