Наукова періодика України | Ukrainian food journal | ||
Yukalo V. Characteristics of proteolytic processes during the isolation of natural casein phosphopeptides / V. Yukalo, O. Krupa, L. Storozh // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 1. - С. 61-69. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_1_7 Мета дослідження - вивчення особливостей протеолітичних процесів під час одержання природних фосфопептидів білків казеїнового комплексу молока. Казеїновий субстрат виділяли ізоелектричним осадженням із знежиреного молока. Протеоліз проведено з використанням панкреатину. Ступінь протеолізу визначено спектрофотометрично за абсорбцією низькомолекулярних продуктів протеолізу при <$E lambda~=~280> нм. Вихід фосфопептидів визначали гравіметрично після осадження їх етанолом за наявності іонів кальцію. Електрофорез фосфопротеїнів субстрату і продуктів протеолізу проводили в лужній системі однорідного поліакриламідного гелю за наявності сечовини. Природні фосфопептиди одержували протеолізом фосфопротеїнів казеїнового комплексу панкреатином (E:S = 1:100) при фізіологічних умовах (37 <$E symbol Р>C, pH 7,9). На різних етапах протеолізу було визначено вихід фосфопептидів і пептидів, розчинних в десяти- і трихлороцтовій кислоті. Ступінь протеолізу монотонно зростає протягом усього досліджуваного періоду. Вихід фосфопептидів досягає максимуму на 90-й хвилині протеолізу і далі постійно зменшується. Вихід фосфопептидів менший, ніж при використанні протеолітичних препаратів мікробного походження. Результати, одержані з допомогою гель-фільтрації і електрофорезу в поліакриламідному гелі, свідчать, що зменшення виходу фосфопептидів після 90-ї хвилини протеолізу може бути пов'язане із зменшенням молекулярної маси фосфопептидів. Більшість фосфопептидів, одержаних на 90-й хвилині протеолізу мають молекулярну масу до 2000 Да, яка характерна для відомих біологічно активних фосфопептидів. Висновки: під час протеолізу казеїну панкреатином у фізіологічних умовах загальний вихід продуктів протеолізу монотонно зростає. Вихід фосфопептидів має максимум. Дані гель-фільтрації і електрофорезу свідчать, що це пов'язано із зменшенням молекулярної маси. Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Yukalo V. Characteristics of proteolytic processes during the isolation of natural casein phosphopeptides / V. Yukalo, O. Krupa, L. Storozh // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 1. - С. 61-69. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_1_7.Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |