Наукова періодика України | Ukrainian food journal | ||
Zabolotets A. Morphological characteristics of starch granules of Eastern and Central European potato varieties (Solanum Tuberosum) / A. Zabolotets, V. Litvyak, A. Yermakou, G. Ospankulova // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 1. - С. 18-33. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_1_4 Мета дослідження - виявлення впливу розміру крохмальних гранул на якість крохмалю, одержаного із східно- та центральноєвропейських сортів картоплі. Об'єкт дослідження - нативний картопляний крохмаль, отриманий з 15 сортів картоплі: білоруської, російської, української та німецької селекції. Морфологічна структура гранул крохмалю досліджена на скануючому електронному мікроскопі LEO 1420. Контрастність знімків досягалася за рахунок металізації препаратів, здійсненої золотом у вакуумній установці EMITECH K 550X. Зерна нативного крохмалю, отриманого із східно- та центральноєвропейських сортів картоплі, значно відрізняються як за формою, так і за розмірами, про що свідчать технологічні особливості отримання крохмалю. Досліджено, що залежно від селекції білоруської, німецької, російської, української, розміри зерен нативного картопляного крохмалю східно- та центральноєвропейських сортів картоплі коливаються в межах: 5 - 90,26; 8,38 - 83,47; 5,3 - 88,7; 12,36 - 70 мкм відповідно. Найвищий вміст крохмалю в зернах, отриманого зі східно- та центральноєвропейських сортів картоплі, виявлено в сорті німецької селекції "Kormoran" - 23 %. Серед розглянутих сортів саме він має найвищу крахмалистість, але при цьому дрібні крохмальні гранули (середній розмір гранул дорівнює 24,0 мкм). Найнижчий вміст крохмалю в зернах було встановлено в сорті російської селекції "Крепыш" - 11,1 %, при цьому середній розмір гранул дорівнює 30,1 мкм. З огляду на одержані дані можна зробити припущення, що при більшому середньому розмірі крохмальних зерен вміст крохмалю знижується, а при меншому - відсоток вмісту крохмалю зростає. Згідно з одержаними результатами, а також відомими даними крохмальні зерна мають овальну, сферичну або неправильну форму, їх діаметр коливається в межах 0,001 - 0,2 мм. Крохмальні зерна поділяються на прості та складні: прості зерна - це однорідні утворення; складні - поєднання більш дрібних частинок. Щільність крохмалю дорівнює в середньому 1,5 кг/м<^>3 Цитованість авторів публікації: Бібліографічний опис для цитування: Zabolotets A. Morphological characteristics of starch granules of Eastern and Central European potato varieties (Solanum Tuberosum) / A. Zabolotets, V. Litvyak, A. Yermakou, G. Ospankulova // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 1. - С. 18-33. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_1_4. Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|
|
Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського |