Наукова періодика України Ukrainian food journal


Pirog T. 
Application of surface-active substances produced by Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 for the treatment of vegetables / T. Pirog, K. Beregova, B. Geichenko, V. Stabnikov // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 1. - С. 99-109. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_1_11
Вивчено використання поверхнево-активних речовин (ПАР) Nocardia vaccinii ІМV В-7405 для продовження терміну зберігання овочів. Органічні овочі, такі як томати, огірки та кабачки, обробляли розчинами ПАР, що утворюються N. vaccinii ІМV В-7405, з концентрацією 0,25 або 0,5 г/л. Мікробіологічний аналіз проведено до початку зберігання овочів. Оцінку якості овочів проведено візуально протягом терміну зберігання. Результати досліджень показали ефективність застосування біосурфактанту, який синтезується Nocardia vaccinii ІМV В-7405 при рості на промислових відходах, для продовження терміну зберігання овочів. Результати візуальних спостережень, а також мікробіологічні дослідження показали, що обробка овочів розчинами ПАР у концентрації 0,25 - 0,5 г/л була ефективнішою порівняно з миттям їх водою. Загальна кількість гетеротрофних бактерій і грибів після обробки овочів розчинами ПАР N. vaccinii ІMВ B-7405 знизилась у 16 - 34 та 3 - 14 разів відповідно, у той час як після миття водою загальна кількість мікроорганізмів знизилась лише у 2 - 2,5 рази. Показано, що овочі, які мили тільки водою, псувалися швидше, ніж ті, що були оброблені розчинами ПАР. Перевагами використання біосурфактанту для обробки овочів є те, що (1) він може бути застосований в нижчій в 2 - 6 разів концентрації порівняно з іншими відомими з літератури мікробними ПАР, та (2) він може бути вироблений при застосуванні промислових відходів, що знижує вартість його виробництва. Висновки: біосурфактант N. vaccinii ІMВ B-7405 може бути використаний для для обробки овочів з метою подовження терміну їх зберігання.Мета роботи - дослідження можливості використання супернатанту Rhodococcus erythropolis IMB Ac-5017 із різною концентрацією біосурфактантів для обробки черешні з метою подовження терміну зберігання. R. erythropolis IMB Ac-5017 вирощували у середовищі з етанолом. Для обробки черешні використано супернатант із концентрацією поверхнево-активних речовин (ПАР) 0,1 - 0,5 г/л. Концентрацію ПАР у супернатанті визначено ваговим методом після екстракції сумішшю Фолча. Загальну чисельність гетеротрофних бактерій і грибів визначено за методом серійних розведень. Обробка плодів черешні супернатантом, який містив 0,5 г/л ПАР, зменшувала число бактерій і грибів на поверхні плодів у 10 і 5 разів відповідно, у порівнянні з їх кількістю на митих водою черешнях. Обробка плодів черешні супернатантом, який містив 0,2 г/л ПАР, зменшувала число бактерій і грибів на поверхні плодів у 5 і 3 рази відповідно, а обробка супернатантом, який містив 0,1 г/л ПАР, зменшувала число бактерій і грибів на поверхні плодів в 2 рази у порівнянні з їх кількістю на митих водою черешнях. Черешня, яка була оброблена супернатантом із концентрацією ПАР 0,5 г/л, не мала ознак гниття навіть на сьому добу зберігання, в той час як необроблена або мита водою черешня втрачала вологість, шкірка починала зморщуватися, тріскатись і з'являлися плями гниття. Вміст клітин грибів на поверхні черешні, яка була оброблена ПАР із концентрацією 0,1 - 0,5 г/л, а потім інфікована суспензією спор Aspergillus niger Р-3, був у 2 - 11 разів нижчим, ніж у контролі, де черешня милась водою, після п'яти діб інкубації. Необроблені або миті водою фрукти швидше піддавалися гниттю у порівнянні з обробленими ПАР-вмісними супернатантами. Показано можливість багаторазового використання розчину ПАР R. erythropolis IMB Ac-5017 для обробки черешні. Найкращі результати отримано за концентрації ПАР 0,5 г/л: концентрація бактерій зменшилася після першого використання в 10 разів, після другого використання - в 5 разів, а після третього використання - в 3 рази, в той час як концентрація грибів зменшилася в 9, 5 і 4 рази після I, II, і III використання супернатанту. Встановлено, що ПАР, які синтезуються бактеріями R. erythropolis IMB Ac-5017, можна використовувати для обробки фруктів із метою подовження терміну їх зберігання.
  Повний текст PDF - 509.498 Kb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Pirog T.
  • Beregova K.
  • Geichenko B.
  • Stabnikov V.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Pirog T. Application of surface-active substances produced by Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 for the treatment of vegetables / T. Pirog, K. Beregova, B. Geichenko, V. Stabnikov // Ukrainian food journal. - 2019. - Vol. 8, Issue 1. - С. 99-109. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2019_8_1_11.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського