Наукова періодика України Ukrainian food journal


Gubsky S. 
Optimization of extraction parameters of phenolic antioxidants from defatted grape seeds flour by response surface methodology / S. Gubsky, M. Labazov, O. Samokhvalova, N. Grevtseva, O. Gorodyska // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 627-639. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_8
У дослідженні наведені результати оптимізації умов твердорідинної водної екстракції відходів виноробної промисловості у вигляді знежиреного порошку з виноградної кісточки з метою отримання екстракту з високою антиоксидантною активністю. Загальну антиоксидантну ємність (ТАС) і загальний зміст поліфенольних сполук (TPC) зразків визначали методом кулонометричного титрування в гальваностатичному режимі з електрогенерованим бромом і спектрофотометричним методом за допомогою реактива Folin-Ciocalteu. Експериментальні величини TAC і TPC були представлені в еквіваленті вмісту галової (GAE) на одиницю маси порошку (DW). Методологію поверхні відгуку (RSM) було використано для пошуку оптимальних умов твердорідинної екстракції фенольних речовин із знежиреного порошку виноградної кісточки під впливом трьох факторів: температури (60 - 100 <$E symbol Р>C) та часу (90 - 150 хв) екстракції, співвідношення об'єму розчинника до маси порошку (60 - 100). Результат показав, що вихід фенольних речовин у зазначених діапазонах становить 1,20 - 2,64 % при величині загальної антиоксидантної ємності 17,71 - 36,78 мг GAE/г DW. У результаті оптимізаційної процедури було визначено, що при оптимальних умовах (температура 100 <$E symbol Р>C, час екстракції 131 хвилина і співвідношення об'єму екстрагенту до маси порошку 85), була досягнута максимальна TAC екстракту, що дорівнює 37,04 мг GAE/г DW. Величина максимального виходу фенольних речовин 2,646 % була одержана при таких умовах: температура 100<$E symbol Р>C, час екстракції 117 хвилин, співвідношення об'єму екстрагенту до маси порошку 93. При застосуванні оптимізації з двома функціями відгуку TAC і YPC одержано такі оптимальні умови: температура 100<$E symbol Р>C , час екстракції 123 хвилини та співвідношення об'єму екстрагента до маси порошку 89, при яких величини TAC та YPC дорівнюють 36,91 мг GAE/г DW та 2,633 %, відповідно. Валідація одержаних результатів показала їх узгодження в межах 3 % з експериментальними величинами. Висновки: одержані результати доводять перспективність переробки відходів виноробної промисловості для одержання твердого екстракту з обезжиреного порошку виноградних кісточок як джерела біологічно активних речовин фенольної природи з високим антиоксидантним потенціалом.
  Повний текст PDF - 1.501 Mb    Зміст випуску     Цитування публікації

Цитованість авторів публікації:
  • Gubsky S.
  • Labazov M.
  • Samokhvalova O.
  • Grevtseva N.
  • Gorodyska O.

  • Бібліографічний опис для цитування:

    Gubsky S. Optimization of extraction parameters of phenolic antioxidants from defatted grape seeds flour by response surface methodology / S. Gubsky, M. Labazov, O. Samokhvalova, N. Grevtseva, O. Gorodyska // Ukrainian food journal. - 2018. - Vol. 7, Issue 4. - С. 627-639. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2018_7_4_8.

      Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
     
    Відділ інформаційно-комунікаційних технологій
    Пам`ятка користувача

    Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського